Zomerse sferen en inspirerende verhalen uit de zorg - terugblik Nazomerfestival

Zomerse sferen en inspirerende verhalen uit de zorg - terugblik Nazomerfestival

De zon schijnt volop tijdens het tweede VKI Nazomerfestival! De deuren van het pakhuis aan de Leidse grachten staan open. Collega’s lopen met hun lunch meteen door naar een zonnig plekje in de tuin. Het is een heerlijke start van een middag vol mooie verhalen, inspirerende projecten en allerlei verwenrondes. Wat geeft jou energie: rustgevende mindfulness of liever een energieke Haka-dans?

Bij binnenkomst mogen de deelnemers meteen kiezen. Er zijn verwenrondes, workshops en een inspiratiemarkt. Waar heb jij zin? Een fotoshoot, handmassage of laat je je verrassen met een toekomstvoorspelling in het Theater van de waarheid? 

13.00u – Start van de middag: hoe fit ben jij?
Deze nazomerse middag staat in het teken van vitaliteit. Na de lunch is dagvoorzitter Wendelien Wouters benieuwd: hoe fit voel jij je? Vingers omhoog! De ruim 60 bezoekers geven zichzelf bijna allemaal een voldoende. Er zitten zelfs negens en een tien bij. Hoe komt dat? De antwoorden zijn divers: ‘Net terug van vakantie.’ ‘Een supergezellig team.’ ‘Lieve cliënten die blij zijn als ik kom.’ Maar ook een nieuwe studie (e-health) of cursus (oncologie) geven energie. En sporten, dansen, lachen. 

13.15u - Energieboost met Haka-dans
We gaan het testen. Geeft beweging energie? Trainer Iric vertelt over de oorsprong van de oeroude Maori-strijddans, waardoor krachten worden aangewakkerd, energie gaat stromen en het team sterker wordt. Hij doet het voor en krijgt al snel iedereen in beweging: slaan op je benen, handen in de lucht, bijbehorende strijdkreten. Dat kan harder! Het volume in de zaal stijgt, net als de energie. Klaar voor de volgende ronde!

13.30u - Lampje erop! In gesprek met drie zorgverleners
Wendelien nodigt drie zorgverleners uit op haar groene bank naast de oude schemerlamp. Wat maakt de zorg zo mooi? En hoe houd jij je werk leuk? 

Lees hier de interviews met de drie zorgverleners 


14.30u – Kennisronde over passende zorg en werkgeluk
In de kennisronde kunnen de deelnemers kiezen uit drie workshops.

Workshop: ZelfredzaamheidsRadar en het positieve gesprek
Jacqueline Snijders, wijkverpleegkundige bij Laurens, gaat na haar interview op de bank bij Wendelien meteen zelf weer aan de slag in de workshop over de ZelfredzaamheidsRadar. Het is een praktisch hulpmiddel waarmee je in kaart brengt hoe zelfredzaam een cliënt is, bijvoorbeeld op het gebied van aankleden, koken, mobiliteit, vrijetijdsbesteding. En het maakt bespreekbaar waar een cliënt in wil verbeteren en hoe hij of zij dat wil doen. Met preventie, hulpmiddelen of samenredzaamheid. 

De insteek van het gesprek is positief: wat kan ik nog wel? En waarmee wil ik aan de slag? In kleine, haalbare stappen. Je luistert, stelt open vragen, komt niet meteen met adviezen, gebruikt positief taalgebruik en laat de regie bij de cliënt. Dus niet: wat lukt niet en maakt u droevig? Maar: wat lukt wel en maakt u vrolijk?

Wil je hier meer over weten of zelf mee aan de slag? Kijk op 
www.vankleefinstituut.nl/projecten/zelfredzaamheidsradar  

Workshop: Positieve gezondheid en werkgeluk in de praktijk van alledag
Nelleke Gosker, verloskundige en trainer van Buurvrouw & Buurvrouw, maakt deze middag een vertaalslag naar ‘positieve gezondheid* in het werk’. Hoe is het met jouw werkgeluk? Welk woordje in het spinnenweb trekt jouw aandacht en waarmee wil je aan de slag? Droom groot, stimuleert ze de deelnemers. ‘Doe de wonderwens: wat als je morgen opstaat, hoe ziet jouw ideale werksituatie er dan uit? En welk klein stapje kun je morgen al zetten om dichterbij je wens te komen? Wat houdt je tegen? Wat heb je nodig om het wel te doen?’ Er wordt gedroomd en naar elkaar geluisterd. 

* Bij de benadering van ‘Positieve gezondheid’ onderzoek je met je cliënt hoe het gaat en wat hij zelf wil verbeteren, aan de hand van zes domeinen (meedoen, dagelijks functioneren, lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, zingeving en kwaliteit van leven). De focus ligt niet op de klachten of minpunten, maar op eigen regie en de veerkracht om met de uitdagingen van het leven om te gaan. En doelen zijn klein, opgedeeld in haalbare stappen.

Workshop: Moeilijk en onbegrepen gedrag: waarom doet mijn cliënt zo?
Elles van Velzen, trainingsacteur van Ervarea, stapt met deelnemers in de wereld van moeilijk en onbegrepen gedrag en agressie. Hoe herken je gedrag? Hoe ga je er (beter) mee om? Ze neemt het nieuwe werkboekje van VKI als leidraad, waaraan ze zelf als expert meewerkte. In het boekje staan kenmerken van aantal psychiatrische aandoeningen en legt ze het verschil uit tussen instrumentele agressie en agressie uit frustratie. 

Instrumentele agressie zet iemand bewust in om een doel te bereiken. Het is soms subtiel gedrag, onopvallend. Soms lacht iemand er zelfs vriendelijk bij. Toch voelt het onprettig. Iemand speelt het op de persoon, gaat over grenzen. Bij deze vorm van agressie is het belangrijk dat je je grenzen aangeeft. Dat vinden veel mensen lastig. Daarom geeft Elles tips: 
•    Benoem het gedrag, maak het concreet. Herhaal bijvoorbeeld wat iemand zegt of doet: ‘U zegt: “Zo die zit lekker in z’n broekje”.’
•    Daarna: begrens. Blijf als het kan weg bij ‘ik’, maar zeg ‘we’. ‘Wij bij Careyn doen dat niet/vinden dit niet acceptabel.’ Geef daarbij geen gevoelsreflectie, zoals ‘ik schrik daarvan’, omdat de agressor bij instrumentele agressie dat vaak juist als doel heeft.
•    Daarna geef ik vaak een keuze: ‘Als u niet stopt met dit gedrag, stop ik dit gesprek. Als u die dingen niet meer zegt, ben ik er graag voor u.’ Daarbij geef je het gewenste gedrag als tweede keuze, omdat dat blijft hangen. 

Wil je hier in jouw team zelf mee oefenen? Bekijk het werkboekje en de bijbehorende filmpjes via https://vankleefinstituut.nl/tools/filmserie-moeilijk-en-onbegrepen-gedrag 

15.30u – Inspiratiemarkt met innovatieve projecten
Op de inspiratiemarkt presenteren zorgorganisaties inspirerende projecten die ze graag delen met andere zorgcollega’s. Laat je inspireren door hun project en neem eventueel contact op als je meer wilt weten!

16.00u – Verwenrondes en afsluitende borrel
De afsluiting van de dag met twee verwenrondes is na alle informatie heerlijk. Deelnemers lopen van de handmassage naar de fotoshoot of van een huidadvies van een schoonheidsspecialiste naar een ontspannen workshop mindfulness. Terwijl er in de ene zaal volop wordt gelachen bij de toch wel ingewikkelde, energieke Maori-strijddans, heerst er in de tuin rust bij de kleine clubjes die zich de toekomst laten voorspellen in het Theater van de waarheid. Bij de borrel vat een deelnemer de middag prachtig samen. ‘Wat een mooie middag en wat een inspirerende verhalen. Ik wist helemaal niet dat andere organisaties ook met zulke interessante zorgprojecten bezig zijn. Ik heb veel geleerd en ben intussen ook nog verwend. Echt supergoed georganiseerd.’

Nog even nagenieten? 
Illustrator en onderzoeker Saartje Sondeijker maakte een mooi beeldverslag van deze inspirerende dag.

nazomerfestival-leiden-7736

Deel met een collega