Blog: Net even anders… (Dementie)

Blog: Net even anders… (Dementie)
Mevrouw Bandjar woont nu vier weken in de kleinschalige woning. Ze heeft het er best goed naar haar zin. Toch is de douchebeurt die regelmatig op het programma staat een probleem. Mevrouw verkrampt en uit haar verzet door te slaan en schreeuwen.

Het is duidelijk dat douchen heel naar is. Wanneer wordt doorgezet om haar toch onder de douche te krijgen, is er sprake van onvrijwillige zorg.
De Wet Zorg en Dwang stelt dat onvrijwillige zorg niet mag worden toegepast tenzij er sprake is van ernstig nadeel. Dan moet eerst worden gezocht naar alternatieven voor deze zorg.

Wanneer we in de biografie van mevrouw duiken, ontstaan al snel aanknopingspunten om verder uit te zoeken. Ze is geboren en opgegroeid op Java. In Indonesië is het gebruikelijk om niet te douchen maar gebruik te maken van een mandi-bak, een bak water waar iemand met een bakje het water uitschept en over zich heen gooit. Het douchen zoals wij dat kennen, past dus niet bij de levensgeschiedenis.
Door in plaats van de douche ook nu gebruik te maken van een bakje, ontstaat voor mevrouw een bekend beeld, waardoor wassen weer prettig wordt, in plaats van een strijd.

Iedereen doet de dingen nu eenmaal net even anders.

Deel met een collega