Blog: Help! We zijn het niet eens! Wat nu? (Zelforganiserende teams)

sandra-bouckaert
Door Sandra Bouckaert, Trainer
Blog: Help! We zijn het niet eens! Wat nu? (Zelforganiserende teams)

In dit blog wil ik jullie uitleggen hoe je als team constructief met meningsverschillen om kunt gaan, zodat je toch samen besluiten kunt nemen en je je niet gaat ingraven in bepaalde standpunten. In plaats van gefrustreerd de vergadering te verlaten zonder een oplossing, stap je naar buiten met een opgelucht gevoel en een plan van aanpak waar iedereen achter staat.

Pietendiscussie
Laatst had ik met vrienden een gesprek over Sint en Piet. Deze vrienden, met wie wij altijd Sinterklaas vieren, dachten heel anders over het feest dan wij. We hebben zo’n half uurtje naar elkaar zitten luisteren en kwamen tot mooie inzichten en besluiten waar we allemaal achter stonden. Hoe kwam het dat dit een fijn gesprek was, zonder hoog oplopende discussies en boze gezichten, terwijl onze standpunten echt totaal verschillend waren?

Wij deden het volgende: Pijlen gooien

Stap 1. Onderwerp bepalen en afspreken dat je dit doet om de samenwerking te verbeteren.
We wisten waar we het over wilden hebben en wilden dit doen om een oplossing te vinden voor ons Sinterklaasfeest.

Stap 2: Pijlen gooien: we zeggen  alles wat er te zeggen is, eerst vanuit het ene standpunt, tot alles gezegd is, daarna vanuit het andere.
Standpunt A:‘Het feest is een kinderfeest en moet blijven zoals het is’.
Standpunt B: ‘Het feest mag niet kwetsend zijn voor mensen en kinderen.’
Vanuit standpunt A werd gezegd: ‘Het is helemaal niet de bedoeling om iemand  te discrimineren door een zwart geschminkte Piet.’ En we mochten ook ‘pijlen gooien’ naar het andere standpunt. ‘Het kan toch niet zo zijn dat een minderheid bepaalt voor een meerderheid hoe we Sinterklaas moeten vieren?’ Vanuit standpunt B werd gezegd: ‘De kinderen zelf vinden het prima om het feest met regenboogpieten te vieren, het zijn de volwassenen die er moeilijk over doen’.

Stap 3: Kernen van waarheid delen.
We vertelden elkaar welke pijl ons had geraakt, wat dat deed met ons en wat we daarin belangrijk vonden. Ik kwam tot het inzicht dat ik het wel snap dat je afscheid moet nemen van het Sinterklaasfeest zoals je het vroeger als kind zelf had beleefd en dat het jammer is dat de onschuld van het feest eraf is. Ik heb het zelf ook een leuk feest gevonden als kind. En zij kwamen tot het inzicht dat het toch wel belangrijk is om rekening te houden met mensen en kinderen die zich gekwetst voelen doordat er ‘zwarte piet’ naar ze geroepen wordt en dat het voor hen belangrijk was dat iedereen zich welkom voelt.

Stap 4:  Los op: besluiten nemen.
We besloten het feest wel te vieren maar deze keer met gekleurde Pieten en op te letten wat we zouden kopen aan snoepgoed en versieringen.

Deze methode is een debattechniek uit Deep Democracy (The Lewis method). In een debat is ruimte voor emotie, maar door de gesprekstechniek toe te passen lopen deze niet hoog op en zijn de tegenstellingen te hanteren. Probeer het eens uit als je een meningsverschil hebt over hoe het werk moet worden gedaan. Have fun!

Deel met een collega