Blog: In de aanbieding!… (Dementie)

barbara-oppelaar
Door Barbara Oppelaar, Trainer bij Ervarea
Blog: In de aanbieding!… (Dementie)
Kleinschalig wonen voor mensen met dementie is zoveel mogelijk als thuis, we hebben het er samen over in een teamoverleg. Hoe kunnen we de bewoners zo veel mogelijk mee laten doen en laten bijdragen aan het dagelijks leven.

Teamlid Lina geeft aan dat het vaak moeilijk is om bewoners te motiveren om iets te gaan doen. Dit komt voort uit de schade die mensen met dementie aan het brein hebben opgelopen door de ziekte. Initiatief nemen en het overzien van activiteiten wordt dan vaak moeilijk.
Door een activiteit of handeling aan te bieden kunnen mensen vaak wel weer in de actiestand komen.
Samen bedenkt het team wat mooi aanbiedingen. Een van die dingen is dat de teamleden niet langer alleen de tafel dekken. Ze vragen ook niet om hulp maar leggen de borden en het bestek op tafel voor de aanwezige dames. Zonder verder commentaar lopen ze vervolgens weg.
Spontaan ontstaat er iets moois. Twee dames schuiven voorzichtig de borden door en gaan uitdelen. De andere bewoners pakken deze aan. Hetzelfde gebeurt met het bestek. En al snel is de tafel gedekt. Misschien niet zo netjes als wanneer het team het zelf had gedaan, maar dat is juist zo leuk. Iedere bewoner dekt de tafel voor zichzelf, op zijn of haar manier.
Als teamlid Lina weer de huiskamer inloopt is ze blij verrast en kan ze de aanwezige bewoners uitbundig bedanken.

Het helpt zo om aan te bieden in plaats van te vragen, dan hoeft het beschadigde brein niet extra nadenken, maar kan het gewoon in actie komen!

Deel met een collega