Veerkracht en vitaliteit
In de zorg is veerkracht heel waardevol voor het herstel en welbevinden van jouw cliënt. Maar hoe zit het met jouw eigen veerkracht en vitaliteit? De werkdruk is hoog en veel zorgverleners vallen uit. Wij doen onderzoek en verzamelen tips, zodat jij vitaal en met plezier je werk kunt blijven doen.
ProjectInformatie bij dit project
Deel met een collega
Wat gaan we doen?
Start met een interactieve bijeenkomst
We starten ons onderzoek op 27 november met de conferentie ‘Veerkracht en vitaliteit; voel je fit en in balans!’. In deze leuke interactieve bijeenkomst gaan oud-schaatskampioen Jochem Uytdehaage en veerkrachtversterker Yvonne Lammertink aan de slag met deelnemers: waar zit jij op de schaal van vitaliteit en veerkracht? En hoe kun je zelf aan je veerkracht en vitaliteit werken?
Bekijk het programma van de conferentie ‘Veerkracht en vitaliteit’ op 27 november 2023 en schrijf je meteen in!
Dit praktijkproject wordt mede mogelijk gemaakt met subsidie van Stichting Bevordering Maatschappelijke Dienstverlening Rotterdam (BMDR)
Veerkracht volgen in onderzoek
We vragen de deelnemers aan het begin van de bijeenkomst een vragenlijst in te vullen. Hiermee brengen we in kaart hoe zorgverleners zich voelen en welke factoren van invloed zijn op hun veerkracht en vitaliteit. Ditzelfde doen we bij teams van de deelnemers. Na 3 weken vragen we de deelnemers opnieuw de vragenlijst in te vullen. Zo bekijken we welke invloed de training en coaching hebben gehad. We organiseren tot slot een reflectiesessie en interviewen minimaal 4 deelnemers: 2 die zich vitaler en veerkrachtiger voelen, en 2 die geen of nauwelijks effect merken.
Kennis delen in vlogs en online
Na de reflectiesessie en interviews bundelen we de resultaten in vitaliteitsvlogs en een publicatie. We geven zorgverleners en teams tips over hoe ze hun vitaliteit en veerkracht kunnen versterken. Daarnaast krijgen organisaties zo een beter beeld van welke factoren de veerkracht van hun zorgverleners beïnvloeden, zodat ze daar beleid op kunnen maken of aanpassen.
Vragen over dit project?
Mail naar programmamanager Fenna Mossel, f.mossel@vankleefinstituut.nl.

Workshop tip!
Wil je jouw werkdruk beter beheersen? Kijk eens bij de tweedaagse workshop ‘Rust in je hoofd en agenda’ op 9 en 25 november.
Praktische inzichten
Wil je als leidinggevende beter stress herkennen en omdraaien in je team? Bekijk onze publicatie ’10 praktische inzichten voor persoonsgericht leidinggeven’.
Ken je dit thema?
Meer lezen over werkdruk, werkplezier en het voorkomen van een burn-out? Bekijk onze themapagina Duurzame inzetbaarheid.