Veerkracht en vitaliteit

In de zorg is veerkracht heel waardevol voor het herstel en welbevinden van jouw cliënt. Maar hoe zit het met jouw eigen veerkracht en vitaliteit? De werkdruk is hoog en veel zorgverleners vallen uit. Wij doen onderzoek en verzamelen tips, zodat jij vitaal en met plezier je werk kunt blijven doen.

Project

Informatie bij dit project

Doelgroep: (Wijk-)verpleegkundige, Helpende, Manager/teamleider, Verzorgende
Deelname: Ja, nog mogelijk

Deel met een collega

Wat gaan we doen?

Start met een interactieve bijeenkomst

We zijn ons onderzoek op 27 november gestart met de conferentie ‘Veerkracht en vitaliteit; voel je fit en in balans!’. In deze bijeenkomst gingen oud-schaatskampioen Jochem Uytdehaage en veerkrachtversterker Yvonne Lammertink aan de slag met deelnemers rondom de vragen: waar zit jij op de schaal van vitaliteit en veerkracht? En hoe kun je zelf aan je veerkracht en vitaliteit werken?

Dit praktijkproject wordt mede mogelijk gemaakt met subsidie van Stichting Bevordering Maatschappelijke Dienstverlening Rotterdam (BMDR)

Veerkracht volgen in onderzoek

We vroegen de deelnemers aan het begin van de bijeenkomst een vragenlijst in te vullen. Hiermee brengen we in kaart hoe zorgverleners zich voelen en welke factoren van invloed zijn op hun veerkracht en vitaliteit. Ditzelfde doen we bij teams van de deelnemers. Na 3 weken vroegen we de deelnemers opnieuw de vragenlijst in te vullen. Zo bekijken we welke invloed de training en coaching hebben gehad.

We organiseren tot slot een reflectiesessie en interviewen minimaal 4 deelnemers: 2 die zich vitaler en veerkrachtiger voelen, en 2 die geen of nauwelijks effect merken.

Iedereen mag mee doen aan het onderzoek, ook als je niet deelneemt aan de bijeenkosmt. Als je mee wilt doen kun je deze vragenlijst invullen. Om deel te nemen is jouw toestemming nodig. Je leest hier om wat voor onderzoek het gaat en wat dit voor jou betekent.

Kennis delen in vlogs en online

Na de reflectiesessie en interviews bundelen we de resultaten in vitaliteitsvlogs en een publicatie. We geven zorgverleners en teams tips over hoe ze hun vitaliteit en veerkracht kunnen versterken. Daarnaast krijgen organisaties zo een beter beeld van welke factoren de veerkracht van hun zorgverleners beïnvloeden, zodat ze daar beleid op kunnen maken of aanpassen.

Vragen over dit project?

Mail naar programmamanager Fenna Mossel, f.mossel@vankleefinstituut.nl.

rijckehove-17
Workshop tip!

Kijk eens bij de workshop De kunst van het luisteren op 4 april! 

Praktische inzichten

Wil je als leidinggevende beter stress herkennen en omdraaien in je team? Bekijk onze publicatie ’10 praktische inzichten voor persoonsgericht leidinggeven’

Ken je dit thema?

Meer lezen over werkdruk, werkplezier en het voorkomen van een burn-out? Bekijk onze themapagina Duurzame inzetbaarheid.