Onbekend Talent

In dit ontwikkeltraject kregen 10 verzorgenden-IG en mbo-verpleegkundigen de kans om zelf de zorg voor cliƫnten te verbeteren. Onder begeleiding van VKI en Albeda Zorgcollege kozen ze een probleem uit hun werkpraktijk en gingen ze dit oplossen. Samen met hun team. Zo verbeterden zij de zorg, zichzelf en hun team.

Project Ontwikkeltraject

Informatie bij dit project

Looptijd: Mei 2022 t/m september 2023
Doelgroep: (Wijk-)verpleegkundige, Helpende, Manager/teamleider, Verzorgende
Opdrachtgever: ZonMw
Partners: Albeda Zorgcollege, Careyn, Laurens, Topaz
Deelname: Niet meer mogelijk

Deel met een collega

Doel van dit ontwikkeltraject

Talent stimuleren

In dit ontwikkeltraject kreeg het talent van 9 enthousiaste verzorgenden IG en mbo-verpleegkundigen een boost. Zij leerden hun talenten kennen en kregen de kans nieuwe vaardigheden te leren, zoals plannen maken, leiding nemen, samenwerken, onderzoeken, schrijven en presenteren.

 

Zorgpraktijk verbeteren

De talenten werkten concreet aan verbeteringen in hun eigen zorgpraktijk. Want wie kent de ouderenzorg nu beter dan verzorgenden en verpleegkundigen? En wat ook belangrijk is: ze deden dit samen met hun team. Zo leerden ze binnen het team ook van elkaar waardoor meer cliënten profiteren van verbeteringen in de zorg.

Wat gaan we doen?

Ontwikkeltraject van 9 maanden

Het ontwikkeltraject duurde 9 maanden en bestond uit 6 modules met inspirerende lessen. Tussen de lessen door gingen de deelnemers in hun team aan de slag met een praktijkprobleem. In de eerste twee modules kozen de talenten het praktijkprobleem en maakten ze een plan van aanpak. In de overige modules kregen ze naast hun gewone werk, dankzij de subsidie van ZonMw, 8 uur per week om aan het plan te werken.

 

Lespakket en coaching van VKI en het Albeda

Vanuit VKI en Albeda Zorgcollege begeleidden we de zorgverleners met 6 leerzame modules, inspirerende lessen, een talentenscan, een praktische werkmap, coaching, intervisie en praktijkbegeleiding. Daarnaast kreeg de verzorgende of verpleegkundige steun van de teamleider en een werkbegeleider. 

 

Praktijkprobleem oplossen

In 2023 werkten de deelnemers van januari tot juni aan hun praktijkprobleem. Op 25 september sloten we dit traject spetterend af met een bijeenkomst, presentatie van de resultaten en een publicatie. Ook ontwikkelden we een toolkit voor een mogelijk vervolg bij andere ROC’s en kennisinstituten.

 

Resultaten

10 talenten van start

In september 2022 zijn we gestart met dit ontwikkeltraject. De 10 mbo-verpleegkundigen en verzorgenden-IG hebben:

  • elkaar leren kennen;
  • een probleem uit hun zorgpraktijk beschreven;
  • een plan van aanpak gemaakt om dit probleem te onderzoeken en op te lossen.

Inmiddels zijn de ervaringen en resultaten opgehaald en vertaald in een mooi boekje.

Benieuwd? Lees Van Onbekend naar bekend Talent.

 

Vergoeding

Na een goedgekeurd plan van aanpak kregen de aangesloten zorgorganisaties vanuit ZonMw per deelnemer een vergoeding, zodat ze hiermee tijdelijk het contract konden uitbreiden met 8 uur per week. Zo gingen deze uren niet ten koste van de cliëntenzorg en had een deelnemer tijd om alle activiteiten te doen die nodig waren voor het leertraject.

groep-zonder-docenten-albeda-19-april-2023-0860
Afsluitende conferentie

Op 25 september jl. sloten we dit ontwikkeltraject feestelijk af. Lees hier de terugblik op deze conferentie en bekijk het filmpje.

Ken je dit project ook?

VKI ondersteunt verzorgenden bij alle veranderingen in de zorg. Hoe?

Lees meer over ons project Verzorgend leiderschap

Leestip!

Zorgcollege Albeda schreef een artikel over de start van het ontwikkelproject Onbekend Talent. Lees het e-zine van november 2022

Vragen over dit project?

Mail naar programmamanager Fenna Mossel: f.mossel@vankleefinstituut.nl

Opdrachtgever

ZonMw

ZonMw

Partners