Onbekend Talent

In een gloednieuw ontwikkeltraject krijgen 10 verzorgenden-IG en mbo-verpleegkundigen de kans om zelf de zorg voor cliƫnten te verbeteren. Onder begeleiding van VKI en Albeda Zorgcollege kiezen ze een probleem uit hun werkpraktijk en gaan ze dit oplossen. Samen met hun team. Zo verbeteren zij de zorg, zichzelf en hun team.

Project Ontwikkeltraject

Informatie bij dit project

Looptijd: Mei 2022 t/m september 2023
Opdrachtgever: ZonMw
Partners: Albeda Zorgcollege, Careyn, Laurens, Topaz
Deelname: Niet meer mogelijk

Deel met een collega

Doel van dit ontwikkeltraject

Talent stimuleren

In dit ontwikkeltraject krijgt het talent van 9 enthousiaste verzorgenden IG en mbo-verpleegkundigen een boost. Zij leren hun talenten kennen en krijgen de kans nieuwe vaardigheden te leren, zoals plannen maken, leiding nemen, samenwerken, onderzoeken, schrijven en presenteren.

 

Zorgpraktijk verbeteren

De talenten werken concreet aan verbeteringen in hun eigen zorgpraktijk. Want wie kent de ouderenzorg nu beter dan verzorgenden en verpleegkundigen? En wat ook belangrijk is: ze doen dit samen met hun team. Zo leren ze binnen het team ook van elkaar en kunnen meer cliënten profiteren van verbeteringen in de zorg.

Wat gaan we doen?

Ontwikkeltraject van 9 maanden

Het ontwikkeltraject duurt 9 maanden en bestaat uit 6 modules met inspirerende lessen. Tussen de lessen door gaan de deelnemers in hun team aan de slag met een praktijkprobleem. In de eerste twee modules kiezen de talenten het praktijkprobleem en maken ze een plan van aanpak. In de overige modules krijgen ze naast hun gewone werk, dankzij de subsidie van ZonMw, 8 uur per week om aan het plan te werken.

 

Lespakket en coaching van VKI en het Albeda

Vanuit VKI en Albeda Zorgcollege begeleiden we de zorgverleners met 6 leerzame modules, inspirerende lessen, een talentenscan, een praktische werkmap, coaching, intervisie en praktijkbegeleiding. Daarnaast krijgt de verzorgende of verpleegkundige steun van de teamleider en een werkbegeleider. 

 

Praktijkprobleem oplossen

In 2023 werken de deelnemers van januari tot juni aan hun praktijkprobleem. Op 25 september sluiten we dit traject spetterend af met een bijeenkomst, presentatie van de resultaten en een publicatie. Ook ontwikkelen we een toolkit voor een mogelijk vervolg bij andere ROC’s en kennisinstituten.

 

Eerste resultaten

10 talenten van start

In september 2022 zijn we gestart met dit ontwikkeltraject. De 10 mbo-verpleegkundigen en verzorgenden-IG hebben:

  • elkaar leren kennen;
  • een probleem uit hun zorgpraktijk beschreven;
  • een plan van aanpak gemaakt om dit probleem te onderzoeken en op te lossen.

Vergoeding

Na een goedgekeurd plan van aanpak krijgen de aangesloten zorgorganisaties vanuit ZonMw per deelnemer een vergoeding, zodat ze hiermee tijdelijk het contract kunnen uitbreiden met 8 uur per week. Zo gaan deze uren niet ten koste van de cliëntenzorg en heeft een deelnemer tijd om alle activiteiten te doen die nodig zijn voor het leertraject.

De aangesloten zorgorganisaties krijgen vanuit ZonMw per deelnemer een vergoeding, zodat ze hiermee tijdelijk het contract kunnen uitbreiden met 8 uur per week. Zo gaan deze uren niet ten koste van de cliëntenzorg en heeft een deelnemer tijd om alle activiteiten te doen die nodig zijn voor het leertraject. 

Tip: lees het laatste projectnieuws over Onbekend Talent op de website van ZonMw

groep-zonder-docenten-albeda-19-april-2023-0860
Afsluitende conferentie

Op 25 september sluiten we dit ontwikkeltraject feestelijk af. Ben je nieuwsgierig naar de veranderkracht en leiderschapskwaliteiten van mbo-professionals of wil je zelf als ROC of zorgorganisatie aan de slag met dit traject? Kom naar onze conferentie! 

Ken je dit project ook?

VKI ondersteunt verzorgenden bij alle veranderingen in de zorg. Hoe?

Lees meer over ons project Verzorgend leiderschap

Leestip!

Zorgcollege Albeda schreef een artikel over de start van het ontwikkelproject Onbekend Talent. Lees het e-zine van november 2022

Vragen over dit project?

Mail naar programmamanager Fenna Mossel: f.mossel@vankleefinstituut.nl

Opdrachtgever

ZonMw

ZonMw

Partners