Blog: Ik doe wat jij doet… (Dementie)

barbara
Door Barbara Oppelaar,
Blog: Ik doe wat jij doet… (Dementie)
In het team spreken we over het behouden van eigen regie en zelfredzaamheid bij de bewoners die lijden aan dementie. Voor mensen met een haperend brein is het van groot belang om zo veel mogelijk zelf te blijven doen.

Niet omdat de medewerkers bepaalde dingen niet willen doen, maar omdat het zo belangrijk is voor de eigenwaarde.

Het is soms een zoektocht hoe mensen te verleiden tot bepaalde dagelijkse handelingen. In het beschadigde brein is het ‘spiegelen’ een functie die we lang kunnen aanspreken.

Spiegelneuronen kunnen worden ingezet om mensen in beweging te krijgen. Hanneke probeert dit uit bij mevrouw Blom. Ze weet dat mevrouw fysiek goed in staat is om haar eigen gezicht te wassen. Hanneke verleidt mevrouw door haar een washandje te geven en zelf met een washandje voor haar te gaan zitten. Heel rustig maakt Hanneke de wassende beweging over haar eigen gezicht. Mevrouw Blom kijkt, kijkt vervolgens naar haar washandje en begint te wassen…. maar wel het gezicht van Hanneke!

Dit levert vanzelfsprekend veel hilariteit op maar is eigenlijk prachtig. Zo kan mevrouw Blom zelfs iets voor een ander betekenen.

Door het spiegelen aan te spreken, kan het brein een beweging inzetten.

Deel met een collega