E-learning: ZelfredzaamheidsRadar

E-learning: ZelfredzaamheidsRadar
Hoe help je jouw cliënt om meer zelfredzaam te zijn? En hoe kun je de ‘ZelfredzaamheidsRadar’ hierbij gebruiken? En hoe voer je het positieve gesprek om met de cliënt uit te vinden wat voor hem belangrijk is? Laurens, het Van Kleef Instituut en LOCOmotion hebben de bestaande e-learning geactualiseerd. Nu gratis beschikbaar!

Het zelf kunnen doen wat je wilt doen is dan wel geen officieel mensenrecht, maar het is wel erg fijn. Bij mensen met een handicap, beperking of een aandoening die te maken heeft met het ouder worden, is die zelfredzaamheid echter vaak verminderd Er wordt dan snel gekozen voor hulp: professionele zorg of mantelzorg. Om de zelfredzaamheid van jezelf of van je cliënt/bewoner in kaart te brengen is er de ZelfredzaamheidsRadar. Zorgorganisatie Laurens, LOCOmotion, Scouters en het Van Kleef Instituut delen de visie dat het stimuleren van zelfredzaamheid er voor kan zorgen dat mensen langer zelfstandig blijven en minder afhankelijk worden van professionele zorg.. Bij cliënten, maar ook bij mensen die nog geen (mantel)zorg krijgen of zijn uitgerevalideerd en weer naar huis kunnen.

Vernieuwde digitale ZelfredzaamheidsRadar
Met financiering van ZonMw en RVO hebben we de bestaande radar uitgebreid met slimme toepassingen, tips en hulpmiddelen om zelfredzaamheid te behouden. Deze ZelfredzaamheidsRadar is een breed gebruikt én evidence based instrument om zelfredzaamheid van zorgvragers, of mensen die nog geen zorg vragen, in kaart te brengen en te bedenken hoe die verbeterd kan worden. Dat kan bijvoorbeeld met een handig trucje, een hulpmiddel of slimme technologie. Dat kun je als zorgverlener samen met je cliënt of bewoner doen, maar de cliënt kan dat ook zelf doen.

Het positieve gesprek
Mensen zijn niet hun aandoening of beperking. Toch focussen we daar in de zorg doorgaans wel op. Alle aandacht gaat vaak uit naar hun klachten en gezondheidsproblemen, en hoe we die kunnen oplossen. Positieve Gezondheid kiest een andere invalshoek. Het accent ligt niet op ziekte. Maar op mensen zelf, op hun veerkracht en op wat hun leven betekenisvol maakt. Een positief gesprek voer je met dat in je achterhoofd. Na het invullen van de ZRR met c.q. door de cliënt bespreek jij als zorgverlener met hem de uitkomsten. Wat is voor de cliënt echt belangrijk? Wat zou hij willen veranderen? Wat maakt zijn leven betekenisvol? En wat kun jij als zorgverlener doen om de cliënt te ondersteunen daar aan te werken? Samen ga je dan op zoek naar mogelijke oplossingen.

Geheel vernieuwde e-learning
De e-learning die er al was over de ZelfredzaamheidsRadar is ook helemaal geactualiseerd. Er zijn o.a. vragen toegevoegd over het positieve gesprek. Wil je meer leren over de ZelfredzaamheidsRadar en het positieve gesprek? Klik dan hier. De e-learningmodule is geaccrediteerd; je krijgt 1 punt als je de e-learning met goed gevolg aflegt (80% van de vragen goed). Je kunt de e-learning zo vaak doen als je wilt. Er zitten wel administratiekosten aan, namelijk €4,-. Je kunt altijd een gratis certificaat uitprinten..

Bekijk de E-learning:

E-Learning zelfredzaamheidsradar

Informatie zelfredzaamheidsradar

Digitale zelfredzaamheidsradar

 

Meer weten over het project?

Bekijk de informatie over het project ZelfredzaamheidsRadar+

Deel met een collega