Blog: Speciaal voor u… (Dementie)

Door Barbara Oppelaar, Trainer bij Ervarea
Blog: Speciaal voor u… (Dementie)
Aan de eettafel in de woning voor mensen met dementie zitten de dames Veger en Mast tegenover meneer Bikker. Het commentaar op meneer is niet van de lucht.

Als meneer zich vervolgens verslikt en in een hoestbui uitbarst, zijn de dames niet heel vriendelijk meer tegen hem. Het patroon herhaalt zich al weken en meneer wordt zichtbaar ongelukkiger. Het zit de teamleden niet lekker. Ze hebben al diverse malen ‘ingegrepen’ en de dames toegesproken maar dit heeft een tegendraads effect. Samen bespreken we dit. Het brein van mensen met dementie en hiermee vaak de functie decorum is beschadigd.

Meer en meer zeggen we wat we denken. Iemand hierop aanspreken is daardoor vaak niet mogelijk. We zoeken naar creatieve oplossingen om gedrag te beïnvloeden. In dit geval gaan we uit van meneer. Zijn plek aan de eettafel is door de interactie heel ongelukkig geworden. Besloten wordt om voor hem een apart tafeltje te dekken zodat hij rustiger kan eten. Elke maaltijd nodigt een teamlid meneer uit om mee te lopen naar het speciaal voor hem gedekte tafeltje. Hierdoor voelt het voor hem niet als ‘straf’ dat hij ‘apart moet zitten’ maar verloopt de maaltijd weer rustig. Durf te zoeken naar andere mogelijkheden!

Deel met een collega