Blog: Wat je kunt doen als je te veel op je bordje hebt? (Zelforganiserende teams)
Tegenwoordig zie ik haast hebben als een signaal om in te grijpen in mijn werkdruk. Het is voor mij dus een goede raadgever. Als ik ga haasten weet ik dat ik te veel op mijn bordje heb. Ik wil dan namelijk alle ideeën of taken die ik bedacht heb, uitvoeren in een bepaalde tijd. En omdat ik al voorvoel dat dat niet helemaal gaat lukken, ga ik haasten.
Er is maar één remedie tegen, namelijk keuzes maken, prioriteiten stellen. Ofwel op dit moment iets schrappen van wat ik me allemaal had voorgenomen. En dan komt de moeilijkheid. Want ik wil het allemaal! Herkenbaar? Hieronder een aantal manieren wat helpt om keuzes te maken als je te veel op je bordje hebt.
Wat helpt bij keuzes maken?
1. Wat helpt is als je weet dat je stress krijgt, zodra je gaat haasten.
Alleen al door te denken aan wat er allemaal nog moet of dat het niet af komt, krijg je stress. En waarom zou dat erg zijn? Heel erg is het niet, maar het maakt wel dat je hierdoor minder goed kunt prioriteren.
Stress maakt dat je minder goed gaat nadenken. Plannen, overzien of prioriteren gaat moeilijker tijdens stress.
2. Zet jezelf daarom bij haast (dus stress) heel even stil.
Zodat je weer in rust komt en daardoor weer ‘normaal’ kunt denken, waardoor je je taken beter kunt overzien en daardoor beter kunt kiezen.
3. Als je vaak haast hebt en het steeds te druk hebt, ga eens op een rustig tijdstip reflecteren op jezelf of samen met anderen in je team.
Vraag jij je wel eens af waar je bang voor bent als je gewoon je eigen tempo volgt, zonder haast? Wat zou er gebeuren?
Eerst antwoord je misschien “dan komt het niet af”, “anderen zitten op mijn antwoord, informatie of ideeën te wachten” en “dat kan ik niet maken naar mijn team toe”.
De vervolgvraag is dan: wat is er erg aan als het niet af komt? Ik merk in mijn praktijk dat mensen dan dingen zeggen als “dan vinden ze me… (vul zelf in:) niet goed, niet capabel, sloom, slecht, niet snel genoeg”. Dus het kan zijn dat je bang bent voor het oordeel van anderen als je je eigen tempo volgt.
Angst voor afwijzing zit vaak diep gebakken en is trouwens een hele menselijke angst die iedereen in mindere of meerdere mate heeft. De vraag is nu: ga je ‘luisteren’ naar deze angst?
Stel dat je niet naar deze angst zou luisteren…
…en je eigen tempo zou volgen bij drukte? Dan kunnen er meerdere dingen gebeuren:
- Je collega’s gaan je inderdaad minder snel of minder goed vinden, waar je al bang voor was.
De kans is meestal niet zo groot dat ze dit denken. Maar stel dat ze toch iets negatiefs van je vinden. Over wie zegt dat dan iets? Zegt het iets over jou? Misschien. Het zegt vaak meer over dat iemand anders het niet kan laten om te oordelen. En wanneer gaan mensen (ver)oordelen? Als ze te weinig van je weten. Dus als anderen iets negatiefs van je vinden, hebben ze zich niet afgevraagd waarom jij jouw eigen tempo volgt. Wat zijn dat dan voor mensen? Misschien niet je leukste collega’s. En stel dat wat ze zeggen voor een deel ook waar is? Dan blijft het toch vreemd dat ze je daarvoor veroordelen? Zijn zij wel perfect dan? - Ze merken er niets van.
De meeste mensen zijn met zichzelf bezig en hebben helemaal niet door dat jij de keuze hebt gemaakt om bepaalde taken later te doen, te delegeren of helemaal niet te doen. - Je houdt meer energie over. En wel om twee redenen
1. Omdat je je niet laat afleiden door je angst; angst kost erg veel energie en 2. Omdat je efficiënt werkt. Als je je niet laat leiden door je eigen haast, dan werk je geconcentreerder, blijf je creatiever en werk je sneller (blijkt uit onderzoek). - Ze gaan je bewonderen.
Omdat jij je werk zo relaxt lijkt te doen. Of omdat ze zien dat jij “nee” durft te zeggen en je eigen tempo volgt.
Dus er is van alles mogelijk als jij je minder laat leiden door angst en meer door wat goed voor je is. De keuze is aan jou. En laat je ook bij deze keuze niet door haast leiden!
Een fijne dag vandaag! In welk tempo?
Anita Roelands begeleidt als coach en voice dialogue facilitator werknemers uit de zorg-, culturele en profit sector om óf te herstellen van een burn-out óf om het te voorkomen. Daarnaast geeft ze trainingen aan leidinggevenden, teams en medewerkers om de productiviteit in organisaties hoog te houden, verzuim te voorkomen en vitaliteit en preventie in het DNA van de organisatie te krijgen. Ze verzorgt eveneens presentaties voor grote groepen werknemers om stress de baas te blijven waarbij zij laat ervaren wat de essentie is voor een vitale werkdag.