Blog: Zelfzorg (Burn-out voorkomen)
Zelfzorg – recept voor ontspannen en plezierig werken! Burn-out specialist Anita Roelands vertelt in deze blog hoe zelfzorg in elkaar steekt.
Afgelopen zondag zou ik een workshop Storytelling volgen. Ik had echter weerzin; normaal zou ik zo’n workshop erg leuk vinden, maar het was te veel, het knabbelde aan mijn oplaadtijd.De trainster was niet blij met mijn afzegging. Dit begreep ik heel goed; ik geef zelf ook workshops waarbij ik het ook niet zou willen dat mensen afzeggen. Maar in alles was duidelijk: ik moet dit niet doen. Voorafgaand aan deze keuze gingen allerlei tegenargumenten door me heen; “wat suf, zeg, je kunt de rest van het weekend toch ook nog bijkomen?”, “storytelling kan je helpen je presentaties te verbeteren” en “als je het op een later tijdstip doet, is het veel duurder (het was namelijk een aanbieding)”. Argumenten om voor te zwichten. De trainster noemde er ook een paar. Het viel me weer op hoe gemakkelijk deze argumenten (=gedachten) mijn behoefte aan “ff niks” verleidden om toe te geven en toch te gaan. Voor je het weet geef je hier aan toe en kies je niet voor jezelf. Onderstaand artikel gaat over het tegenovergestelde; hoe je goed voor jezelf kunt zorgen, ook gedurende een energieverslindende werkdag. Een fijne dag nog. Vol met zelfzorg!
Wat is goede zelfzorg tijdens een drukke werkdag? Zelfzorg betekent dat je je lichaam en geest goed voedt, beschermt en verzorgt zodat je fit blijft. Dit vraagt van je dat je in contact blijft met je lichaam (dus ook je gevoel) en je geest.
Hoe kun je dat doen?
- Door micropauzes te nemen als je het druk hebt (dit zijn kleine pauzes van 3 tot 5 minuten) zodat je blijft voelen hoe het met je gaat.
- Zorg dat je tijdens een werkdag op tijd eet (daar hoort NIET bij: snel achter je computer een boterham naar binnen werken), drinkt en naar het toilet gaat.
- Neem andere behoeftes dan de behoefte om alles af te krijgen, serieus. Als je aan jezelf zou vragen: “waar heb ik behoefte aan?” kan het zijn dat je eigenlijk zin hebt om een luchtje te scheppen, om even je werkplek te verlaten en naar een collega toe te lopen of dat je de behoefte hebt om je rug, armen en benen te strekken.
We denken vaak dat we de hele dag productief zijn als we steeds maar door gaan. Als je echter productief wilt blijven gedurende een werkdag kun je beter tussen taken door momenten van zelfzorg nemen; dit laadt je accu op en laat het stresshormoon niveau dalen , waardoor je meer energie tot je beschikking houdt en je meer overzicht behoudt op je werk.
- Neem de emoties die je hebt (boosheid, frustratie, irritatie, teleurstelling, verdriet, angst) heel serieus, dat kan heel kort en intensief. Hierdoor kunnen ze wegebben, waardoor ze niet de hele dag blijven doorsluimeren (en daarmee veel energie wegnemen).
- Zelfzorg is dat je je werkritme afwisselt, zoals haast afwisselen met echte rust. En als je veel achter de computer zit, wissel dit af met lopen of staan. Bij werk waarbij je veel staat: wissel dit af met zitten, lopen of zelfs liggen (er gaat qua accu opladen niets boven een powernap van 15 tot 20 minuten).
- Zelfzorg is dat je desnoods een dagje vrij neemt om bij te komen of leuke dingen te doen als je het gevoel hebt dat je over begint te lopen. Dit is een hele lastige en daarmee moedige stap; want ondertussen lijkt het werk zich met deze stap alleen maar verder op te stapelen. De hoeveelheid werk is hiermee ook niet opgelost (wat dan nodig is om de werklast te verminderen of anders in te delen), maar je geeft je lichaam en geest de rust om zich weer te laden zodat je roofbouw richting burn-out voorkomt.
Heb je hier wat aan? Ik hoop het echt. Het zijn stappen om goed voor jezelf te zorgen zodat je accu gedurende je werkdag gevuld blijft en jij met plezier je werk kunt blijven doen.