Blog: Het eerste signaal (Burn-out voorkomen)

anita-roelands
Door Anita Roelands, Coach, burn-out specialist en schrijver
Blog: Het eerste signaal (Burn-out voorkomen)

Het eerste signaal richting burn-out is OVERLEVEN. Afgelopen jaren heb ik veel tips gegeven wat je kunt doen bij drukte en hoe je grip houdt op je werkdag. Deze tips zijn bedoeld om jou te versterken om roofbouw op je lichaam en daarmee op je geest te voorkomen. Nooit meer (of nooit) burn-out is daarbij mijn missie.  

Veel van mijn tips zijn gebaseerd op wetenschappelijke kennis, op eigen ervaring, maar ook op de ervaringen van honderden mensen die bij mij op training of in individuele begeleiding zijn gekomen. Klanten hebben mij daarbij iets geks laten zien, een paradox; burn-out gaat gepaard met grote vermoeidheid, maar die vermoeidheid is slecht voelbaar in de fases daar aan voorafgaand! Hieronder lees je hoe dat komt. En waar moet je dan wel op letten om geen burn-out te krijgen?

Wat gebeurt er in de overlevingsfase?


Ik werk in mijn begeleiding met een kleurenmethodiek, van rood naar groen. Rood is burn-out en groen is vitaal en gezond. Daar tussen zitten twee andere kleuren, fases waarin je accu verder leeg begint te lopen. Bij de eerste fase, geel, kun je nog goed ingrijpen en kun je ook nog wel je vermoeidheid voelen. Een reden om in te grijpen, zodat je op tijd weer terugkomt naar groen.

Bij de tweede fase, paars, is dat lastiger. Hierbij kom je in een overlevingsstand waarbij je er ALLES aan doet om overeind te blijven en je doelen te blijven halen. Stresshormonen zorgen voor de benodigde energietoevoer (wat dus ook weer energie kost; je accu loopt verder leeg). Die ‘energie’ maakt dat je je vermoeidheid niet meer goed voelt. 

Wat ik mensen zie doen in deze overlevingsfase is:

  • Tot laat ‘s avonds doorwerken (email bijwerken) en werk mee naar huis nemen om dit “rustig in het weekend door te kunnen nemen”.
  • Niet meer sporten en privéafspraken afzeggen of verschuiven.
  • Een punt verder in de toekomst plaatsen waarop ze zich voornemen uit te gaan rusten. “Over drie weken is het afgerond”.
  • Hele korte emailreacties geven of geen reactie meer geven.
  • Alles ‘efficiënt’ doen; geen tijd voor gesprekken of grapjes tussendoor, de ene afspraak de voorgaande direct laten opvolgen en eten tussen de afspraken door, in de auto of achter het bureau. Haast!
  • Door gebrek aan overzicht of regie er werk bijnemen: “o, dat doe ik wel even”.
  • Onderwijl denkend: “ik krijg dit nooit af”. “Hoe krijg ik dit voor elkaar?”

Herken je dit? Het zijn vege tekens. Tekens die aangeven dat je grip begint te verliezen. Dat de verhouding tussen actie nemen en bijtanken zoek is.
Ik ben heel erg benieuwd naar jouw ‘paarse’ reacties. Wat doen jij als je in je overlevingsstand staat? Wat doe je dan op je werk? Hoe reageer je thuis? Ik ben ook heel erg benieuwd wat je doet om hier weer uit te komen. Hoe zorg je dat je bovenstaande reacties doorbreekt?

Om uit de overlevingsstand te komen, een burn-out te voorkomen of om er mee om te gaan, vind je tips en uitleg in het praktische werkboek “Nooit meer  burn-out! – in drie stappen leren genieten van werk en leven”.

Deel met een collega