Podcast: Ik zorg buiten de lijntjes

Podcast: Ik zorg buiten de lijntjes
Wat hebben zorgverleners toch een mooi vak! Maar we laten lang niet altijd zien dat we er trots op (mogen) zijn. Beroepstrots is een belangrijke voorwaarde voor leiderschap. Om jou te inspireren jouw trots meer uit te dragen maakte VKI voor jou een podcastserie met inspirerende sprekers. De eerste vier afleveringen kun je nu beluisteren!

Ik doe toch gewoon mijn werk?
Zorgverleners zorgen, verplegen, troosten, stimuleren, motiveren, ondersteunen, begeleiden, coachen, verschonen, verbinden en nog veel meer werkwoorden. Ze vinden dat heel normaal. Maar is dat wel zo gewoon? De COVID-crisis heeft laten zien welke grote bijdrage zorgverleners leveren aan gezondheid en welzijn van je cliënten.

Laat zien hoe trots je bent!
Wij vinden het belangrijk om te laten zien hoe belangrijk het werk van verpleegkundigen en verzorgenden is. En we nodigen jullie uit om je trots te laten zien, zodat ook anderen zien wat jullie betekenen. Daarom hebben we een serie podcasts gemaakt voor jou!

Aflevering 1 met Pieterbas Lalleman over verpleegkundig en verzorgend leiderschap
Beroepstrots is een belangrijke voorwaarde voor verpleegkundig en verzorgend leiderschap. Pieterbas Lalleman, lector leiderschap, heeft het in de podcast over ‘zorgrebellen’ en ‘rebels leiderschap’ als hij het over beroepstrots heeft. Wendelien Wouters interviewde hem hierover in deze podcast:

‘Rebels leiderschap vraagt [van de zorgverlener] denkkracht en alertheid in het moment. Vaak ben je te laat en bedenk je achteraf dat je een verkeerde afslag genomen hebt, omdat je op de automatische piloot dingen doet‘.

Benieuwd wat Pieterbas nog meer zegt over leiderschap? Luister hem op Spotify of kijk hem op Youtube.

Aflevering 2 met Marita de Kleijne over beroepstrots
Wendelien sprak met Marita over beroepstrots en het mooie vak van verzorgenden. Zij is verzorgende IG en voorzitter van de vakgroep verzorgenden van V&VN. Ze kwam veel in de media toen ze reageerde op de link die Jaap van Dissel in een interview legde tussen opleidingsniveau van verzorgenden en het aantal besmettingen in de verpleeghuizen:

We zagen het verdriet en de wanhoop bij de mensen in de ogen. We stonden er midden in en dan wordt er tegen jou gezegd, want zo voelde dat voor heel veel collega’s: “Ach  die verzorgenden, ze weten ook helemaal niks, ze weten niet wat ze doen”. Als er één beroepsgroep is in de ouderenzorg dan is het de verzorgende wel die weet wat ze doet!

Benieuwd wat Marita nog meer zegt over beroepstrots? Bekijk het interview op Youtube of luister hem via Spotify.

Aflevering 3 met Caroline Smeets over professionele autonomie
Wendelien sprak met Caroline over autonomie, meer zorg en controle en vertrouwen. Caroline is wijkverpleegkundige bij Careyn en adviseur wijkverpleging bij V&VN. Caroline was de initiatiefneemster van de actie de actie minder papier, meer zorg, waarin ze streed tegen de administratieve druk:

Ik voelde me als wijkverpleegkundige beperkt door de wet- en regelgeving, maar voornamelijk door de administratieve druk die die wet- en regelgeving voortbrengt. We moesten steeds meer lijstjes bijhouden, administratie die niet in het teken was van de zorginhoud. 

Nieuwsgierig naar wat Caroline nog meer zegt? Bekijk het interview op Youtube of luister hem via Spotify.

Aflevering 4 met Annemarie Klaassen over zorgen buiten de lijntjes
In deze podcast blikt Wendelien samen met Annemarie Klaassen, programmamanager bij VKI, terug op de podcastserie en praten zij verder over buiten de lijntjes zorgen. Annemarie heeft een grote bewondering voor stevige vakvrouwen en vakmannen, die professioneel zorg verlenen:

Verpleegkundigen en verzorgenden moeten volgens protocollen werken, die vaak door anderen gemaakt zijn. Ik denk dat de verpleegkundigen en verzorgenden de enige zijn die deskundig genoeg zijn om hun eigen zorg vorm te geven en samen met de cliënt te kijken wat op dat moment voor die cliënt nodig is. En dat ze best zo nu en dan beargumenteerd mogen afwijken van die protocollen. 

Wil je weten wat Annemarie nog meer van vakmensen vindt en wat volgens haar zorgen buiten de lijntjes is? Luister naar de podcast op Spotify of kijk hem op Youtube.

Aflevering 5: Samenvatting conferentie ‘Buiten de gebaande paden; durf jij!’
In deze podcast kijken we terug op de conferentie ‘Buiten gebaande paden’ van 27 januari. Benieuwd waar deze over ging? Luister naar de podcast op Spotify of bekijk hem op Youtube.

Deel met een collega