Blog: O dennenboom… (Dementie)

barbara-oppelaar
Door Barbara Oppelaar, Trainer bij Ervarea
Blog: O dennenboom… (Dementie)
In de huiskamer van de woning voor mensen met dementie wordt vlak na Sinterklaas al vooruitgekeken naar kerst. Nog even en de kerstboom kan worden neergezet. In het team worden plannen gemaakt. Wie gaat de boom optuigen en wanneer gaat het gebeuren?

Teamlid Anna komt met het idee om de bewoners de boom te laten versieren. Dat valt in goede aarde.

Maar hoe? Als we het de bewoners vragen, heeft niemand er zin in. Dat is begrijpelijk, omdat zelf bedenken wat er van hen wordt gevraagd als moeilijk wordt ervaren.

Daarom besluiten we tot een experiment. Op een rustige ochtend zet Anna de kerstboom in de huiskamer. Naast de boom zet ze een doos met glimmende rode ballen. Zonder er verder aandacht aan te besteden, kijkt ze van een afstand wat er gebeurt. Mevrouw Biemond staat op en inspecteert de inhoud van doos. Meneer Dolman komt er snel bij staan. En voor we het weten staat een aantal bewoners de ballen voorzichtig in de boom te hangen.

Door de boom en kerstballen goed in het zicht te zetten, wordt een beroep gedaan op het spontaan en impulsief karakter van mensen. Mensen met dementie hoeven zo niet te bedenken hoe zij de ballen in de boom zullen hangen. Ze zien het, herkennen het en kunnen het!

Na afloop drinken we samen warme chocolademelk. De bewoners en de boom, ze stralen.

Deel met een collega