Ork, ork, ork…

barbara-oppelaar
Door Barbara Oppelaar, Trainer bij Ervarea
Ork, ork, ork…
Vandaag staat er tomatensoep op tafel in de woning voor mensen met dementie. Het is de eerste maaltijd voor mevrouw Simons. Wennen voor iedereen. Nog meer wennen is dat mevrouw de soep begint te eten met een vork.

Teamlid Aafje snelt te hulp en probeert de vork te ruilen met een lepel. Maar mevrouw houdt de vork stevig vast. Bijna loopt het uit op strijd, tot Aafje opgeeft. Het soep eten gaat vanzelfsprekend niet eenvoudig.

Waarom eet iemand soep met een vork? Het antwoord kan soms worden gevonden in de manier waarop de tafel wordt gedekt.
Als je je hele leven gewend bent om rechts naast je bord een lepel neer te leggen, zit het in je routine om hetgeen rechts ligt te gebruiken als je een lepel nodig hebt. Als je brein hapert, helpt dit om bij het eten van soep als vanzelf rechts te grijpen. Maar als de tafel door iemand anders wordt gedekt, ben je afhankelijk van wat diegene daar neerlegt. Is dat toevallig een vork, dan kan het zijn dat je soep begint te eten met een vork zoals mevrouw.
Zorg je voor iemand met dementie, kijk dan altijd naar wat die persoon gewend is. In een verpleeghuis kan dat er toe leiden dat er voor iedereen anders gedekt moet worden.

Dementiezorg is mooi maatwerk!

Deel met een collega