Blog: Keuze… stress… (Dementie)
Mevrouw Zuiderkerk woont al een aantal jaar in de kleinschalige woning voor mensen met dementie. Ze heeft een vrolijke persoonlijkheid en is erg gesteld op haar eigen regie. Daarnaast wordt ze door haar beide zonen beschreven als een trotse vrouw die veel aandacht besteedde aan haar kleding en uiterlijk.
Belangrijke informatie die door het team goed gebruikt wordt. Ze bieden mevrouw waar het kan een keuze, zodat de eigen regie wordt gestimuleerd. Een van de dingen waarin ze dat doen is mevrouw haar kleding voor die dag laten kiezen. Maar de laatste tijd vinden de teamleden mevrouw steeds regelmatiger in de ochtend wat ontredderd voor de kledingkast.
Nu de dementie vordert blijkt het maken van keuzes steeds moeilijker te worden. Begrijpelijk want keuzes maken is een functie die in het bovenbrein (het denkende brein) te vinden is. En dit bovenbrein raakt bij dementie het eerste beschadigd.
Als hierover binnen het team gesproken wordt, blijkt het op de loer te liggen om de keuze over te nemen van mevrouw. ‘Dan leggen wij de kleding voor de dag wel voor haar klaar’. Maar hiermee ontneem je mevrouw echt een stuk eigen regie.
Samen kijken we naar wel mogelijk is. Ordenen en sorteren, de functie die we wel terugvinden in het onderbrein, zou een uitkomst kunnen bieden. Mevrouw een keuze geven op basis van twee mogelijkheden, die je ook daadwerkelijk aan haar laat zien. Bijvoorbeeld ‘wilt u vandaag de blauwe of de grijze broek aan?” en beiden tonen. Hierdoor geef je toch een keuze maar beperk je het aantal mogelijkheden waardoor overzicht ontstaan. Door te zien kan mevrouw zelf ordenen welke ze het leukste/mooiste vindt.
Zo nemen we keuzestress weg en behouden we eigen regie voor mevrouw Zuiderkerk.
En zeg nou zelf…. heb jij nooit last van keuzestress in een overdadig gevulde kledingzaak?