Blog: Ken mijn routines, het helpt me zo (Dementie)

barbara-oppelaar
Door Barbara Oppelaar, Trainer bij Ervarea
Blog: Ken mijn routines, het helpt me zo (Dementie)
Barbara Oppelaar is trainer, o.a. over omgaan met mensen met dementie en het ouder wordende brein. Vanuit haar oprechte belangstelling voor die mens schrijft ze over wat haar raakt en ontroert en geeft ze tips over hoe we onze zorg kunnen verbeteren!

Meneer Dales woont nog niet zolang in de kleinschalige woning voor mensen met dementie. Elke avond is ’t lastig om ‘m mee naar bed te krijgen, hij geeft aan dat hij moe is maar naar bed wil hij niet. Het team vraagt om advies en we stellen voor om samen met de familie te gaan zoeken naar mogelijke oorzaken. In een familiegesprek vraagt een medewerker aan zijn dochter ‘ging uw vader thuis ook zo moeilijk naar bed’. De dochter zegt ‘nee’, we praten nog wat verder over zijn gewoontes en rituelen en ineens veert ze op ‘mijn vader ging thuis altijd als laatste naar bed, hij deed al de lichten uit en sloot af’. Samen met de dochter besluiten we tot een experiment. De verzorgende zegt tegen bedtijd ‘ik ben moe, ik ga vast liggen, sluit u zo af’ en we kijken wat er gebeurt. Die avond gaat ’t als afgesproken. Als de verzorgende naar de gang loopt, staat meneer Dales op. Hij doet ’t licht uit en sluit de deur van de huiskamer. Op de gang vangt de verzorgende hem op, geeft een arm en brengt ‘m naar zijn kamer. … zonder probleem, gezellig babbelend.

Als wij meer aansluiten bij de gewoontes van bewoners gaat t allemaal net wat makkelijker… en om die routines te leren kennen heb je de mantelzorgers zo hard nodig….

Deel met een collega