Blog: Kom uit je comfortzone en maak je zichtbaar! (Persoonlijk leiderschap)

jocelyn
Door Jocelyn Rebbens, Trainer Personal Branding
Blog: Kom uit je comfortzone en maak je zichtbaar! (Persoonlijk leiderschap)

De maatschappij en je werkomgeving zijn continu aan verandering onderhevig. Dat vraagt veel van jou als zorgprofessional. Niet alleen voor wat betreft je werk, kennis en inzet maar juist ook vanuit je persoonlijkheid. Daarom de komende weken aandacht voor Personal Branding in een aantal blogs van Jocelyn Rebbens.

Personal Branding: Kom uit je comfortzone en maak je zichtbaar!

Wanneer mijn deelnemers binnenkomen voor training of coaching op het gebied van Personal Branding, dan spat het ongeduld van hun gezichten af. Als ze eenmaal de stap gemaakt hebben om te werken aan hun Personal Brand, dan lijkt het alsof er gister resultaat moet zijn. Inmiddels weet ik dat deze ongeduldigheid snel afneemt bij de eerste persoonlijke presentatie voor de groep…….. Want dan moet men met zijn of haar Personal Brand uit de comfortzone komen en dat vindt het merendeel doodeng!

In deze blog ga ik in op ‘de comfortzone’. Als je blijft doen wat je namelijk nu al doet en lekker druk bent en je werk doet, dan gaat niemand zien wat jij in de volle breedte als wijkverpleegkundige of wijkverzorgende (extra) te bieden hebt….. En blijf je lekker veilig in je comfortzone zitten, wat ook prettig voelt…. Echter persoonlijke groei, ligt juist buiten de gebaande paden. Deze comfortzone en de angst eruit te stappen is één van de grootste belemmeringen als het gaat om doorpakken met je Personal Brand en de ontwikkeling hiervan. Vandaar dat ik jou uitdaag ook je eigen comfortzone eens wat op te stretchen. Want je organisatie, je cliënt of je eigen wijk (arts, huismeester, maatschappelijk werk, gemeenschapshuis, fysiotherapeut) hebben nu eenmaal recht op je talent! Een plaatje ter verduidelijking:

Wat gebeurt er nu als professionals in organisaties gevraagd (of opgelegd) worden om de comfortzone te verlaten? Dan schieten velen door naar het rode gebied, ofwel de paniekzone. Hierin verlammen mensen en komt er door stress geen positieve prikkel om jezelf te ontwikkelen. Als je oprecht wil dat mensen groeien en meedenken, dan is het de kunst om hen net buiten de comfortzone te krijgen en uit te dagen in het leergebied. Als het goed gaat, dan verruimt deze zone zich in de loop van de tijd en kun je weer een stapje verder maken. Mensen zijn vaak bang om de comfortzone te verlaten omdat zij denken dat ze nog onvoldoende vaardigheden bezitten om de stap te kunnen wagen…..Terwijl deze zaken zich vanzelf mee ontwikkelen als je de stap zet.

Wat kan jou een zetje geven om je comfortzone te verlaten en je Personal Brand zichtbaarder te maken?

Een aantal tips voor jou en je team! 

  1. Visualiseer je doel en breng focus aan waarom je de stap wilt zetten.
  2. Wat levert het jou of je cliënt op (bv positieve energie, snellere genezing, betere wondverzorging, minder eenzaamheid, of nieuwe taken)?
  3. Concretiseer wie of wat je nodig hebt (planning, kennis, steun, collega’s)?
  4. Fouten maken mag, het is nieuw voor je!
  5. Pak je lef op en ga het doen!

Deel met een collega