Blog: Daar is ze weer… (Dementie)

barbara-oppelaar
Door Barbara Oppelaar, Trainer bij Ervarea
Blog: Daar is ze weer… (Dementie)
In de huiskamer van de woning voor mensen met dementie zitten twee dames aan de tafel. Woonassistente Roos loopt met wat ontbijtspullen naar de keuken.

De vaatwasser wordt snel gevuld. Binnen de kortste keren is mevrouw Lansaat achter haar aangelopen. En ondanks dat Roos haar, tussen het koffie zetten, meerdere keren terug naar de tafel begeleidt, staat ze steeds binnen de kortste keren weer in de keuken.

Waarom gebeurt dit steeds?
Aan de tafel in de huiskamer is het stil. Het brein van mevrouw heeft behoefte aan prikkels, met name de dynamische prikkels geluid en beweging. Als deze prikkels niet ervaren worden, zit er niets anders op dan zelf de prikkels te zoeken. Deze vindt mevrouw in de keuken, waar Roos heen en weer loopt (beweging) en de vaatwasser inruimt en koffiezet (geluid). Als mevrouw teruggebracht wordt naar de tafel, ontbreken daar nog steeds de prikkels, en begint het zoeken opnieuw.

Loopgedrag kan beïnvloed worden door dynamische prikkels. In dit geval hielp het om een rustige natuurfilm met zachte achtergrondmuziek aan te zetten. Het brein van mevrouw Lansaat wordt hierdoor prettig geprikkeld.

Een passende dynamische prikkel kan een groot verschil maken voor ons brein.

Deel met een collega