Blog: Woordzoeker… (Dementie)

barbara-oppelaar
Door Barbara Oppelaar, Trainer bij Ervarea
Blog: Woordzoeker… (Dementie)
Het is stil na de lunch in de huiskamer van de woning voor mensen met  dementie. Mevrouw Andriessen zit een beetje te dommelen. Ook meneer Maijer en mevrouw Roelof hebben de ogen dicht. Er gebeurt niet veel.

‘De middag is lang zo’ zegt Emma tijdens het teamoverleg. Van elke bewoner weten de medewerkers wel wat ze leuk vinden om te doen, maar zelf vragen ze er niet om. Mevrouw Andriessen houdt bijvoorbeeld erg van woordzoekers maken.
Heel regelmatig pakt een medewerker even een puzzel om samen te maken.
En daar zit precies de sleutel. Initiatief nemen is voor het haperende brein heel moeilijk. Uit jezelf bedenken dat je een woordzoeker wilt maken, is dus bijna ondoenlijk. Er is altijd een ander nodig om te gaan handelen.
Een functie van het brein die lang in tact blijft is ‘impulsief gedrag’; wat ik zie wil ik hebben.
Door de puzzel niet in een la, maar opengeslagen met een pen erbij op tafel te leggen, wordt dat deel van het brein aangesproken. Hierdoor komt mevrouw Andriessen zelf op het idee om aan de slag te gaan.
Als we mensen met dementie meer ‘in actie’ willen krijgen, doe dat dan door het aanspreken van het spontane gedrag. Leg leuke dingen in het zicht, in plaats van in een kast of la!

Deel met een collega