Blog: Mag er iets anders op… (Dementie)

Blog: Mag er iets anders op… (Dementie)
Mevrouw Schouten zit helemaal klaar. Het beeldbellen is inmiddels gebruikelijk geworden op de huiskamer voor mensen met dementie.

Waar het eerst nog wat onwennig ging, helpen de teamleden nu geroutineerd met het leggen van contact op deze manier. Aan de andere kant van de ‘lijn’ zit Elske, de dochter van mevrouw. Als Ina haar ziet verschijnen, schuift ze de tablet voor mevrouw en beginnen ze beiden te zwaaien. Elske vertelt en vraagt en korte tijd vertelt mevrouw honderduit. Maar dan wordt het stil aan haar kant. Elske praat nog, laat nog de kat zien die zo lief naast haar op de bank ligt, maar mevrouw reageert maar weinig. Opeens draait ze zich naar Ina en zegt zachtjes ‘mag er iets anders op want ik vind hier niets meer aan’… Zowel Elske als Ina schieten in de lach en sluiten het gesprek af.

Als je brein goed werkt, kun je beeldbellen begrijpen, maar voor mensen met een haperend brein kan het overweldigend of juist saai zijn. En als je ‘decorum’ door de hapering beschadigd is geraakt, dan zeg je wat je denkt. Ook al is dat soms niet zo ‘aardig’ voor de ander. Gelukkig zag Elske de humor er van in en dat helpt vaak zo om het contact fijn te houden.

Deel met een collega