Blog: Ik versta je niet… (Dementie)

barbara-oppelaar
Door Barbara Oppelaar, Trainer bij Ervarea
Blog: Ik versta je niet… (Dementie)
Sinds een aantal weken woont mevrouw Yilmaz in de kleinschalige woning voor mensen met dementie. Geboren in Turkije en ergens in de zeventigerjaren verhuisd met haar gezin naar Nederland.

Mevrouw Yilmaz is de taal niet echt machtig. Daarnaast is ze laaggeletterd. Hoe graag het team ook wil, communicatie is en blijft lastig. Liefdevol zoeken ze online naar Turkse tv of Youtube filmpjes. Samen bespreken we hoe we de communicatie kunnen verbeteren.

Vanuit ons denkende brein hechten wij veel belang aan woorden, echter het grootste deel van onze boodschap zit in de non-verbale signalen die we uitzenden (onze houding, stemgebruik etc). Door meer en bewust hierop in te zetten, kun je verbluffend goed communiceren als taal er niet (meer) is. Verder gaan we gebruikmaken we van de grote pictogrammendatabase van www.sclera.be. De pictogrammen, gratis te downloaden, helpen mevrouw Yilmaz om de dagelijkse activiteiten beter te kunnen begrijpen en daarmee te kunnen volgen. Zo ontstaan zonder woorden maar met veel gevoel mooie momenten. Een fijne werkwijze voor allen.

Als de taal er niet (meer) is, zoek dan naar non-verbaal verbinding en zet mogelijkheden in die passen bij de ontvanger van de boodschap.

Deel met een collega