Blog: Houd eens rekening met mij! (Dementie)

Blog: Houd eens rekening met mij! (Dementie)
Meneer en mevrouw Peters waren recentelijk 55 jaar getrouwd. Hun relatie is altijd goed geweest, maar de laatste tijd is er regelmatig irritatie.

Mevrouw heeft de diagnose dementie gekregen en dat heeft wat betekend tussen de echtgenoten. Een van de dingen die voor meneer Peters moeilijk is, beschrijft hij in een gesprek ‘mijn vrouw is de laatste tijd zo egoïstisch, het draait allemaal om haar. Zij komt in alles eerst.’ Een uitspraak die we regelmatig horen van naasten van mensen met dementie. Als we kijken naar het brein, zien we dat ‘rekening houden met anderen’ een complexe hersenfunctie is. Deze functie raakt bij veel mensen met dementie al snel beschadigd. Hierdoor lijkt het misschien dat iemand egoïstisch wordt, maar eigenlijk hebben we te maken met verlies… verlies van een hersenfunctie.

In het gesprek met meneer kunnen we hem dit uitleggen. ‘Uw vrouw doet het er niet om, ze kan het simpelweg niet meer.’ Meneer raakt door dit besef geëmotioneerd. Hij zegt ‘gelukkig, ze heeft haar hele leven altijd voor anderen klaargestaan. Nu begrijp ik haar zo veel beter en kan ik met liefde naar haar blijven kijken.’

En dat inzicht zorgt voor veel meer rust, uiteindelijk voor beiden.

Deel met een collega