Blog: Hoge nood…. (Dementie)

Blog: Hoge nood…. (Dementie)
Teamlid Carolina komt een beetje mopperig uit de gemeenschappelijke toilet van de kleinschalige woning voor mensen met dementie. Vandaag is er door meneer Waalbeek, voor de zoveelste keer, in de wasbak geplast. Ook vinden de teamleden regelmatig een plas bij mooie poster van het bos in de gang. Als we hierover met elkaar in gesprek gaan, lijkt de oplossing al snel gevonden.

Ons geheugen werkt met ‘plaatjes’. Als je denkt aan de wc, komt er direct een plaatje in je hoofd. Voor veel mensen met dementie zijn de plaatjes die opkomen ‘oudere plaatjes’. De wc van vroeger in het eerste of misschien zelfs wel het ouderlijk huis. Een klein hokje met een wc pot met een zwarte bakelieten bril en een stortbak met een touwtje om door te trekken. Als we dat plaatje eens vergelijken met de hedendaagse gemeenschappelijke wc zie je twee verschillende dingen. Een grote ruimte, veel witte dingen, zwevende pot, beugels ernaast, soms zelfs een postoel erin. Totaal onherkenbaar. Het dichtstbij het plaatje komt dan misschien wel de wasbak, dat lijkt immers op een ouderwetse pisbak. Of als je de wc niet kunt vinden, dan heb je als man het geluk dat je tegen een boom kunt plassen.
Eigenlijk is het dus heel bijzonder dat meneer Waalbeek nog de tegenwoordigheid van geest heeft om in de wasbak of tegen de boom te plassen.

Als we nog even doordenken, komen we ook tot de conclusie dat het touwtje van het alarm, erg doet denken aan de oude doortrekker van vroeger…. het is dus ook niet gek dat het alarm vaak ongemerkt gebruikt wordt.
Samen bedenken we hoe de wc wat herkenbaarder gemaakt kan worden. De witte wc-bril wordt vervangen door een zwarte. Aan de muur wordt een kalender gehangen en we blijven er alert op om het wc papier goed in het zicht te hangen. En natuurlijk gaat het nog wel eens mis. Maar het overgrote deel gaat het goed, gewoon omdat het plaatje weer klopt!

De ogen van mensen met dementie zien soms andere dingen!

Deel met een collega