Blog: Er toe doen… (Dementie)

barbara-oppelaar
Door Barbara Oppelaar, Trainer bij Ervarea
Blog: Er toe doen… (Dementie)
Het is rustig in de huiskamer voor mensen met dementie, bijna iedereen slaapt of kijkt wat voor zich uit. Er gebeurt niet veel. Zo gaat het vaak. De bewoners zijn moeilijk te motiveren om wat te doen.

Rust is prettig maar als rust leegheid wordt, voelt het niet goed. In het team wordt besproken wat de bewoners geboden kan worden om ze het gevoel te geven bij te dragen aan het dagelijks leven in de woning. Een functie uit het onderbrein die bij dementie lang in tact blijft is ordenen/sorteren. Samen zoeken we naar activiteiten die hierbij aansluiten. Teamlid Anita komt met het idee om de ouderwetse knopendoos van oma mee te nemen. Zo gezegd zo gedaan. De doos wordt op tafel gezet en gelijk beginnen de aanwezige dames over dit herkenbare voorwerp te praten. Als de doos wordt omgekieperd, gaat het sorteren vanzelf; witte knopen bij witte, knopen met 4 gaatjes bij elkaar.

Nuttig samen bezig zijn en er toe doen! Vanzelfsprekend is voor sommige mensen een knoop te klein of te gevaarlijk, zoek dan naar alternatieven in bijvoorbeeld de bestekbak of sokken.

Er heerst die middag nog steeds rust, maar nu gevuld een passende activiteit.
Misschien lijkt het iets kleins, het kan een groot verschil maken!

Deel met een collega