Workshopcarrousel: Praten over de dood met mensen met dementie en hun naasten (Leiden)

Wanneer start je met een gesprek over de dood met iemand met dementie? En hoe pak je het goed aan? Waar moet je op letten? Welke vragen stel je? En hoe neem je de naasten hierin mee? Tijdens deze bijeenkomst bespreken we deze onderwerpen met elkaar. Inspirerende sprekers delen hun praktijkervaringen en inzichten. In praktische workshops leer je hoe je deze kennis kunt toepassen in jouw werk. 

dood Dementie
Inschrijven

Je moet een account hebben om je in te schrijven.

do 30 okt. 13:30 - 17:00
Fletcher Hotel Leiden, Bargelaan 180, 2333 CW Leiden

Duur van de bijeenkomst: 3,5 uur
Type bijeenkomst: Workshop
Maximum aantal plaatsen: 50
Accreditatiepunten: 3
Doelgroep: (Wijk-)verpleegkundige, Helpende, Manager/teamleider, Verzorgende

Deelname aan een bijeenkomst van VKI kost jou niets, maar jouw (aangesloten) organisatie wel! Ga dus zorgvuldig om met je reservering.


Deel met een collega

Informatie

Dr. Judith Meijers trapt af met een plenaire en interactieve inleiding over proactieve zorgplanning, waarin ze stilstaat bij vragen als:

  • Wat is het doel?
  • Hoe pak je het goed aan?
  • En hoe werk je hierin samen met andere disciplines?

Ze deelt praktische do’s en don’ts en geeft concrete adviezen om proactieve zorgplanning bij dementie beter toe te passen in de praktijk. Dit alles onderbouwd met inzichten uit de wetenschap. Een sessie vol waardevolle tips die je direct kunt gebruiken!

 

Daarna kun je kiezen uit drie workshops, waarin je leert hoe je proactieve zorgplanning in de praktijk toepast.

Workshop 1: Proactieve zorgplanning: zo voer je het gesprek (door Fran Peerboom)

Ben jij klaar om je gespreksvoering in het kader van proactieve zorgplanning naar een hoger niveau te tillen? Dit is je kans om te leren hoe je écht het verschil kunt maken! In deze interactieve workshop krijg je antwoorden op vragen zoals: 

  • Hoe begin je dit gesprek?
  • Wanneer is het moment om het gesprek aan te gaan?
  • Wat zijn belangrijke do's en don'ts? 

Deze workshop helpt je om je gespreksvoering in het kader van proactieve zorgplanning te verbeteren. Daarnaast leer hoe je bij kunt dragen aan zorg die is afgestemd op de toekomst, wensen, waarden en behoeften van je cliënt.

 

Workshop 2: Gesprekstools voor proactieve zorgplanning (door Jesper Biesmans en Purdey Lansink)

Er zijn verschillende tools ontwikkeld die je helpen bij het voeren van gesprekken over het levenseinde met mensen met dementie en hun naasten. In deze workshop maak je kennis met tools uit de Palliantieprojecten TOP en DEDICATED. Je gaat praktisch aan de slag met deze tools en leert hoe je ze kunt toepassen in je werk. 

 

Workshop 3: Contact zonder woorden: de kracht van non-verbale communicatie (door Karin van der Meer en Marie-Joé van Onzenoort)

In deze workshop ligt de focus op de kracht van non-verbale communicatie en je eigen aanwezigheid als zorgprofessional. Hoe maak je contact zonder woorden? Bij mensen met dementie kan jouw aanwezigheid – bijvoorbeeld door aanraking of oogcontact – veel betekenen. Deze workshop helpt je bewust te worden van je rol en de manier waarop je non-verbaal kunt communiceren. We staan stil bij contact zonder woorden: hoe je kunt zijn en blijven, zonder woorden te gebruiken, maar toch duidelijk te maken wat je bedoelt. Het vraagt bewustzijn van je eigen aanwezigheid en het aanvoelen van de behoeften van je cliënt in deze fase van het leven. 

Programma

13:30 Opening en welkom + plenaire lezing door Dr. Judith Meijers: 'Wat is proactieve zorgplanning en wat zijn de uitdagingen?'
14:15 Workshopronde 1
15:30 Pauze
15:45 Workshopronde 2
17:00 Einde

Over de sprekers en trainers 

afbeelding-judith-kleiner

Judith Meijers

Judith is verpleegkundige en associate professor bij de Universiteit Maastricht en is verbonden aan de Academische Werplaats Ouderenzorg Limburg bij Zuyderland. Ze doet onderzoek naar palliatieve zorg voor ouderen. Daarnaast is ze bijzonder lector verpleegkundig leiderschap met focus op palliatieve zorg bij Zuyd Hogeschool.

fran

Fran Peerboom

Fran is verpleegkundige en verplegingswetenschapper bij Zuyderland. Ze doet onderzoek binnen het LISTEN-project. Dit project richt zich op gesprekken over de laatste levensfase tussen verpleegkundigen en ouderen. 

jesper-beter

Jesper Biesmans

Jesper is promovendus bij de Universiteit Maastricht. Hij doet onderzoek binnen het project DEDICATED. DEDICATED staat voor: Desired Dementia Care towards End of life. Dit project richt zich op het verbeteren van de kwaliteit van palliatieve zorg voor mensen met dementie. Binnen dit project zijn praktische materialen en een training voor zorgververleners ontwikkeld. 

purdey-beter

Purdey Lansink

Purdey is docent en onderzoeker bij Saxion Hogeschool. Zij werkt aan het onderzoeksproject TOP-gesprek. TOP staat voor: Transmurale ondersteuning van proactieve zorgplanning. Dit project ondersteunt zorgverleners bij gesprekken over levensdoelen en zorgvoorkeuren van mensen met dementie.

karin-van-der-meer-beter

Karin van der Meer

Karin is haptotherapeut en docent aan de Academie voor Haptonomie. In haar praktijk begeleidt ze zorgverleners die werken met kwetsbare mensen, zoals ouderen met dementie. Ze helpt hen om vanuit lichaamsbewustzijn echt contact te maken, wat zorgt voor rust en verbinding.

thumbnail-mariejosevanonzenoort

Marie-José van Onzenoort

Marie-José is haptotherapeut en docent aan de Academie voor Haptonomie. Ze werkte jarenlang in het Diakonessen Ziekenhuis Utrecht, waar ze oncologiepatiënten begeleidde. Haar focus ligt op bevestiging, hechting en het creëren van diepgaand contact in de zorg.