Workshopcarrousel: Praten over de dood in verschillende culturen

Praten over het levenseinde met iemand uit je eigen cultuur is niet altijd eenvoudig. Het kan nog lastiger zijn om met iemand van een andere cultuur over de dood te praten. Hoe wordt er bij mensen uit Marokko bijvoorbeeld over de dood gesproken of bij mensen uit China of Suriname? In deze workshopcarrousel gaan we hiermee aan de slag.

dood Cultuur
Inschrijven

Je moet een account hebben om je in te schrijven.

do 28 nov. 13:30 - 17:00
Rotterdam

Duur van de bijeenkomst: 3,5 uur
Type bijeenkomst: Workshopcarrousel
Maximum aantal plaatsen: 50
Accreditatiepunten: 3
Doelgroep: (Wijk-)verpleegkundige, Helpende, Manager/teamleider, Verzorgende

Deelname aan een bijeenkomst van VKI kost jou niets, maar jouw organisatie wel! Ga dus zorgvuldig om met je reservering.


Deel met een collega

Informatie

Als zorgverlener ontmoet je cliënten uit veel verschillende culturen. Iedere cultuur heeft haar eigen manier van praten over en omgaan met de dood, die soms kan botsen met jouw eigen ideeën en gewoontes. Dit kan in de praktijk soms leiden tot moeilijke situaties: Hoe ga je om met veel familieleden aan het bed van je cliënt, terwijl jij denkt dat hij rust nodig heeft? Wat doe je als de cliënt pijnbestrijding weigert of de familie eist dat je de cliënt eten geeft, terwijl hij duidelijk aangeeft dat hij dat niet wil? Waar let je op als je met hem over de naderende dood wilt praten? Hoe ga je om met taalbarrières bij cliënten en laat je bijvoorbeeld een kind tolken? 

Mustafa Bulut, geestelijk verzorger in het Elizabeth-Tweesteden-Ziekenhuis gaat hier in zijn plenaire inleiding op in. Na zijn inleiding kun je drie workshops volgen. In de workshops krijg je praktische handvatten hoe je daar in jouw praktijk mee om kunt gaan. De inhoud van de workshops volgt later. Houd onze communicactiemiddelen in de gaten voor meer informatie. De datum kan je vast in je agenda zetten.

Programma

13.30     Opening en welkom

13.35     Plenaire inleiding

14.15     Workshopronde 1

15.30     Pauze

15.45     Workshopronde 2

17.00     Afsluiting

Trainers

  • Mustafa Bulut, geestelijk verzorger van het Elizabeth-Tweesteden-Ziekenhuis
  • Huub Schreuder, specialistisch verpleegkundige oncologie/palliatieve zorg
  • Paulien Matze, geestelijk verzorger Laurens