Workshopcarrousel: Praten over de dood in verschillende culturen

Praten over het levenseinde met iemand uit je eigen cultuur is niet altijd eenvoudig. Het kan nog lastiger zijn om met iemand van een andere cultuur over de dood te praten. Hoe wordt er bij mensen uit Marokko bijvoorbeeld over de dood gesproken of bij mensen uit China of Suriname? In deze workshopcarrousel gaan we hiermee aan de slag.

dood Cultuur
Inschrijven

Je moet een account hebben om je in te schrijven.

do 28 nov. 13:30 - 17:00
Arminius, Museumpark 3, 3015 CD Rotterdam

Duur van de bijeenkomst: 3,5 uur
Type bijeenkomst: Workshopcarrousel
Maximum aantal plaatsen: 50
Accreditatiepunten: 3
Doelgroep: (Wijk-)verpleegkundige, Helpende, Manager/teamleider, Verzorgende

Deelname aan een bijeenkomst van VKI kost jou niets, maar jouw organisatie wel! Ga dus zorgvuldig om met je reservering.


Deel met een collega

Informatie

Als zorgverlener ontmoet je cliënten uit veel verschillende culturen. Iedere cultuur heeft haar eigen manier van praten over en omgaan met de dood, die soms kan botsen met jouw eigen ideeën en gewoontes. Dit kan in de praktijk soms leiden tot moeilijke situaties: Hoe ga je om met veel familieleden aan het bed van je cliënt, terwijl jij denkt dat hij rust nodig heeft? Wat doe je als de cliënt pijnbestrijding weigert of de familie eist dat je de cliënt eten geeft, terwijl hij duidelijk aangeeft dat hij dat niet wil? Waar let je op als je met hem over de naderende dood wilt praten? Hoe ga je om met taalbarrières bij cliënten en laat je bijvoorbeeld een kind tolken? 

Mustafa Bulut, geestelijk verzorger in het Elizabeth-Tweesteden-Ziekenhuis gaat hier in zijn plenaire inleiding op in. Na zijn inleiding kun je drie workshops volgen. In de workshops krijg je praktische handvatten hoe je daar in jouw praktijk mee om kunt gaan. De inhoud van de workshops volgt later. Houd onze communicactiemiddelen in de gaten voor meer informatie. De datum kan je vast in je agenda zetten.

Thema's plenaire opening en workshops

Plenaire opening en workshop 1: Mustafa Bulut

Interculturele communicatie rondom het levenseinde

Mustafa Bulut is een pionier op het gebied van interculturele zorg. Naast zijn werk als geestelijk verzorger in het ziekenhuis geeft hij cursussen aan collega’s in het hele land, waarin hij hen leert om te gaan met de verschillen in opvatting over ziekte en dood. 

Zowel plenair als in de workshop besteedt hij aandacht aan de volgende thema’s:

Hoe kijken wij naar de ander? Welke beeldvorming geldt daarbij?
Hoe communiceren wij verbaal en non-verbaal?
Wat doe je als je cliënt niet over de dood wil praten?
Hoe verloopt het slechtnieuwsgesprek in andere landen?
Wat is de rol van religie bij slecht nieuws?
 

Workshop 2: Huub Schreuder en Sonja Luiten – van Adrichem

Een workshop voor kameleonkracht: Cultuurbewustzijn in de Eerstelijnszorg
In deze praktische workshop staan we stil bij de uitdagingen in de eerste lijn, waarmee je te maken kunt krijgen als jouw waarden en normen botsen met die van je client. Hoe stel je je op in zo’n situatie? We gaan met dit onderwerp aan de slag aan de hand van voorbeelden uit jouw eigen werksituatie.

De workshop wordt verzorgd door Huub Schreuder en Sonja Luiten- van Adrichem. Zij zijn beide werkzaam als specialistisch verpleegkundige oncologie/palliatieve zorg bij zorgorganisatie Careyn.

 

Workshop 3: Paulien Matze

Rituelen rondom het levenseinde in de Islamitische en Afro-Caribische cultuur
Verlies en het omgaan met sterven en dood komen overal ter wereld voor. Ieder mens krijgt daar vroeg of laat mee te maken. Hoe wij hiermee omgaan verschilt en hangt af van je karakter en het gezin waaruit je komt, maar ook van hoe er in jouw cultuur of levensbeschouwing mee wordt omgegaan. 

In een stad als Rotterdam, waar meer dan 180 nationaliteiten samenleven en waar de zorg steeds kleurrijker wordt, is het daarom belangrijk om meer te weten te komen over de rouwrituelen in verschillende culturen. Ook is het goed om te weten welke ethische dilemma’s je daarbij tegenkomt.

In deze workshop gaan we aan de hand van casussen in gesprek over rituelen rondom het levenseinde in de Islamitische en Afro-Caribische cultuur. Je zult daarbij verrassend veel overeenkomsten ontdekken. We zullen onderwerpen bespreken zoals ‘gezondheid & ziekte’, ‘ouderdom & kwaliteit van leven’, ‘palliatieve sedatie & euthanasie’, ‘taboes & schaamte’. Hierbij wordt ook jouw eigen kijk op deze onderwerpen uitgedaagd. Tot slot krijg je ‘tips en handvatten’ mee voor de praktijk. 

 

Programma

13:00uur Inloop
13:30 uur Opening en welkom
13:35 uur Plenaire inleiding
14:15 uur Workshopronde 1
15:30 uur Pauze
15:45 uur Workshopronde 2
17:00 uur Afsluiting

Trainers

Mustafa Bulut

Geestelijk verzorger van het Elizabeth-Tweesteden-Ziekenhuis

mustafa-bulut

Paulien Matze

Geestelijk verzorger Laurens

paulien-matze-2

Huub Schreuder en Sonja Luiten

Specialistisch verpleegkundige oncologie/palliatieve zorg

sonja-huub