Workshopcarrousel: Moeilijk en onbegrepen gedrag & agressie

We komen het allemaal tegen: mensen met psychiatrische aandoeningen die gedrag laten zien dat wij niet altijd begrijpen. Of mensen met dementie of mantelzorgers die agressief worden. Vaak verbaal, maar soms ook fysiek. In deze workshopcarrousel gaan we hiermee aan de slag. Na deze workshop heb je handvatten hoe je met dit gedrag om kunt gaan.

Agressie
Inschrijven

Je moet een account hebben om je in te schrijven.

di 7 mei 13:30 - 17:00
Fletcher Hotel Leiden, Bargelaan 180, 2333 CW Leiden

Duur van de bijeenkomst: 3,5 uur
Type bijeenkomst: Workshopcarrousel
Maximum aantal plaatsen: 50
Accreditatiepunten: 3
Doelgroep: (Wijk-)verpleegkundige, Helpende, Manager/teamleider, Verzorgende

Deelname aan een bijeenkomst van VKI kost jou niets, maar jouw organisatie wel! Ga dus zorgvuldig om met je reservering.


Deel met een collega

Informatie

Is er wel eens tegen jou gezegd ‘Je bent net als mijn dochter, het interesseert jou natuurlijk ook helemaal niks hoe het met mij gaat.’ Of: 'Ik zou maar eens wat beter je best doen. Mijn zoon weet waar je woont zei hij nog…’. Misschien heb je wel eens een klap gehad of ben je bedreigd. Hele nare gebeurtenissen, waarbij je niet altijd goed weet waar het vandaan komt of wat je eraan zou kunnen doen. Hoe stel je grenzen? Hoe reageer je op iemand die dreigende taal uitslaat? Wat doe je als die bewoner van kamer 5 je slaat?

Agressie of onbegrepen gedrag komt niet uit het niets. Misschien schrok die meneer van kamer 5, omdat je hem van achteren benaderde. Of heeft iemand een achterliggende aandoening zoals narcisme of depressie. Als het je lukt de oorzaak te achterhalen van de gedragsproblemen of de agressie krijg je meer grip op de situatie en wordt het je duidelijker wat je kunt doen en laten. In deze workshopcarrousel ga je hiermee met drie ervaren trainers aan de slag.

De bijeenkomst wordt plenair geopend. Daarna kun je kiezen uit drie workshops, waarvan je er 2 kunt volgen:

1.      Agressie komt niet uit het niets! door Tanja de Korte (LTC)

Agressie bij bewoners en cliënten heeft een oorzaak. Dat kan een psychiatrische aandoening zijn, maar het kan ook een reactie zijn op de omgeving of iets wat wij als zorgverleners doen. Het is belangrijk goed te onderzoeken wat de oorzaak is. Tanja gaat hiermee met jullie aan de slag.

2.      Grensoverschrijdend gedrag door Els van Leeuwen (School tegen schelden)

Steeds vaker hebben we te maken met grensoverschrijdend gedrag in de zorg. Denk aan: beledigen, kleineren, onder druk zetten, seksuele intimidatie, chanteren of te dichtbij komen. Els gaat met jullie aan de slag hoe je daar mee om kunt gaan.

3.      Waarom doet mijn cliënt zo? Door Elles van Velzen (Ervarea)

Moeilijk en onbegrepen gedrag: we hebben er vaak mee te maken als zorgverlener. Soms wordt dit veroorzaakt doordat mensen een psychiatrische aandoening hebben. We weten ook niet altijd hoe we daarmee om kunnen gaan of hoe we onze grenzen aan kunnen geven. Elles gaat hiermee aan de slag. Jullie kiezen ter plekke welke aandoening jullie graag behandeld willen zien.

Programma

13.30 uur Opening en welkom
13.35 uur Plenaire inleiding
14.00 uur Workshopronde 1
15.15 uur Pauze
15.30 uur Workshopronde 2
16.45 uur Afsluiting
   

Trainers

Tanja de Korte

tanja-de-korte

Els van Leeuwen

els-van-leeuwen-1

Elles van Velzen

Elles van Velzen