Workshopcarrousel: Hoera! De zorg verandert (Den Haag)

Er zitten hele goede kanten aan deze veranderingen: cliënten worden minder afhankelijk van zorg en kunnen langer thuis blijven: wie wil dat nou niet? Toch zien we dat veel zorgverleners het lastig vinden om met deze veranderingen om te gaan. Je bent tenslotte het vak ingegaan om ‘te zorgen’ en daar haal je ook voldoening uit. Tijdens deze middag gaan we daarmee aan de slag.

Verandering
Inschrijven

Je moet een account hebben om je in te schrijven.

do 12 jun. 13:30 - 17:15
Den Haag

Duur van de bijeenkomst: 4 uur
Type bijeenkomst: Workshopcarrousel
Maximum aantal plaatsen: 50
Accreditatiepunten: 3
Doelgroep: (Wijk-)verpleegkundige, Helpende, Manager/teamleider, Verzorgende

Deelname aan een bijeenkomst van VKI kost jou niets, maar jouw (aangesloten) organisatie wel! Ga dus zorgvuldig om met je reservering.


Deel met een collega

Informatie

De zorg is al lange tijd in beweging, maar nu lijkt het wel alsof er heel veel tegelijk verandert. Tijdens deze leuke en leerzame workshopcarrousel gaan we aan de slag met de uitdagingen en kansen die de veranderende zorg biedt.

Arno Folkerts, Verandermanagement-expert, trapt de middag af. Met een unieke combinatie van humor, kennis en neurowetenschappelijke inzichten, spreekt hij over verandering. Frida van der Sloot, bestuurder van De Zellingen, vertelt over waarom de zorg zo aan het veranderen is of zou moeten veranderen.

Na het plenaire gedeelte zijn er twee workshoprondes. In totaal bieden we drie workshops aan, waarvan je er twee kan kiezen:

 

1) Zelfredzaamheid en hoe de ZelfredzaamheidsRadar en het positieve gesprek je daarbij kunnen helpen (door Jacqueline Snijders)

Het voeren van gesprekken met cliënten over hun zelfredzaamheid is soms complex. De ZelfredzaamheidsRadar is een instrument dat je daarbij kan ondersteunen. Hiermee breng je samen met de cliënt in kaart waar de cliënt aan wil werken. In het gesprek dat je met de cliënt voert staan de wensen van de cliënt centraal: wat is belangrijk voor de cliënt, wat hoopt hij te kunnen blijven doen/behouden en waar wil hij aan werken? 

2) Samenwerken met familie: hoe kun je dat verbeteren? (door Nina Hovenga en Riejanne Slaghuis)

Een goede vertrouwensband met familie: hoe bouw je die op?
Familieleden kunnen een belangrijke rol spelen in de zorg voor ouderen met dementie. Dat komt zowel de kwaliteit van leven van de oudere als die van familieleden ten goede. Bovendien kan familieparticipatie bij de zorg de druk op zorgprofessionals verlichten. In deze sessie komen morele issues aan bod die voor families spelen in de samenwerking met zorgprofessionals. Ook hoor je inspirerende voorbeelden van in de praktijk geteste interventies om de vertrouwensrelatie tussen familie en zorgmedewerkers te versterken.

3) Veranderpassie: wat vraagt veranderen van jou en je collega’s? (door Mona van de Steeg)

Een inspirerende en interactieve workshop (‘werk aan de winkel’) waarin deelnemers ontdekken wat veranderpassie voor hen betekent en ideeën opdoen om dit in hun werk toe te passen. De workshop biedt inspiratie, inzichten en praktische handvatten om verandering als kans te zien en ermee aan de slag te gaan.

Programma

13:30 Plenaire opening met dagvoorzitter Tuukje Gibossie (maker van de filmserie ‘Zorg(l)elijke worden), Frida van der Sloot (bestuurder De Zellingen) en Arno Folkerts (Verandermanagement-expert)
14:40 Pauze
15:00 Workshopronde 1
16:00 Wisselpauze
16:05 Workshopronde 2
17:05 Einde

Over de trainers en sprekers

2017-tuukje-versace3

Tuukje Gibossie (dagvoorzitter)

Tuukje, ambassadevrouw en hospitality-dame, heeft een brede algemene ontwikkeling en een groot hart. Hierdoor vindt ze makkelijk aansluiting met werkelijk iedereen. Ze is nieuwsgierig en heeft een goed gevoel voor humor, soms zelfs onbedoeld. Voor VKI heeft ze de filmserie Zorg(l)elijke woorden gemaakt.

thumbnail-arnofolkerts1

Arno Folkerts

Arno was commercieel directeur in een internationale organisatie en algemeen directeur bij een automotive holding. Nu is hij voltijd spreker o.a. over veranderen in organisaties en waarom dat soms zo lastig is.

fridavdsloot1

Frida van der Sloot

Frida werkt sinds 19 jaar in uiteenlopende functies bij De Zellingen, één van de aangesloten kernpartners van VKI. Sinds april 2018 is zij bestuurder van deze organisatie. 

jacqueline-snijders

Jacqueline Snijders

Jacqueline is een bevlogen en gepassioneerde, positief maar kritische wijkverpleegkundige. Een projectleider die zich graag bezighoudt met het dichter naar elkaar toe brengen van de praktijk (die er werkelijk toe doet!) naar beleid en strategie en andersom. 

nina-hovenga

Nina Hovenga

Nina is senior onderzoeker ethiek bij het Universitair Netwerk Ouderenzorg van het UMC Groningen (UNO-UMCG). Nina is gepromoveerd op onderzoek naar de morele dimensies van familieparticipatie in de zorg voor mensen met dementie in het verpleeghuis. Daarnaast traint zij gespreksleiders in moreel beraad en verzorgt zij ethiek onderwijs aan specialisten ouderengeneeskunde in opleiding.

riejanne

Riejanne Slaghuis

Riejanne is implementatie adviseur Leren & Ontwikkelen bij het Universitair Netwerk Ouderenzorg van het UMC Groningen (UNO-UMCG). Ze heeft een onderwijskundige achtergrond en is verantwoordelijk voor het vertalen van onderzoeksresultaten richting praktijk en toekomstige zorgprofessionals.

thumbnail-mona-van-de-steeg-mirai-zorgvernieuwing

Mona van de Steeg

Mona is veranderexpert en oprichter van Mirai Zorgvernieuwing. Ze ondersteunt organisaties in toekomstgerichte en duurzame zorg, waarbij mensgerichtheid, (sociale) innovatie en samenwerking centraal staan.