Workshop: Maak de kring groter - hoe vergroot je het netwerk rond de cliënt?

Doe mee met deze workshop en ontdek hoe je het netwerk van jouw cliënten kunt vergroten en meer kunt betrekken. Je leert op een andere manier kijken naar het netwerk van de cliënt en ervaart wat de voordelen zijn van deze werkwijze. Onder leiding van een deskundige trainer oefen je met het voeren van gesprekken met cliënten en hun netwerk. Na deze workshop beschik jij over de vaardigheden om de kring rondom jouw cliënten te vergroten!

Netwerk
Inschrijven

Je moet een account hebben om je in te schrijven.

di 1 okt. 13:00 - 17:00
PLNT, Langegracht 70, 2312 NV Leiden

Duur van de bijeenkomst: 4 uur
Type bijeenkomst: Workshop
Maximum aantal plaatsen: 12
Accreditatiepunten: 4
Doelgroep: (Wijk-)verpleegkundige, Helpende, Manager/teamleider, Verzorgende

Deelname aan een bijeenkomst van VKI kost jou niets, maar jouw organisatie wel! Ga dus zorgvuldig om met je reservering.


Deel met een collega

Informatie

Wanneer we denken aan het netwerk van cliënten, denken we al snel aan de mensen die het dichtstbij staan, zoals familie. Maar tot dit netwerk behoren bijvoorbeeld ook vrienden, kennissen, buren, oud collega’s of sportmaatjes. Ook deze mensen, waar we misschien niet zo snel aan denken, kunnen een belangrijke rol spelen in het leven van cliënten. Zowel voor thuiswonende cliënten als cliënten in het verpleeghuis. Ze kunnen misschien helpen met zorg- of ondersteuningstaken, interesses delen of gewoon voor wat gezelligheid zorgen.

Samenwerken met het bredere netwerk van cliënten past binnen de benadering van Positieve Gezondheid, waarin de nadruk ligt op de veerkracht van mensen en wat hun leven betekenisvol maakt. Door het bredere netwerk te betrekken vergroot je de kwaliteit van zorg en leven van jouw cliënt. Ook voorkom je door meer mensen te betrekken dat de primaire mantelzorgers overbelast raken.  

In de praktijk blijkt het soms lastig om het gesprek met de cliënt aan te gaan over het betrekken van dit bredere netwerk. Vooral in situaties waarin er geen netwerk lijkt te zijn, cliënten hun netwerk niet willen belasten of zich schamen en geen hulp durven te vragen. In deze praktische en interactieve workshop leer je hoe je toch het netwerk van de cliënt kunt activeren, zelfs in dit soort uitdagende situaties.

Programma

De workshop duurt 1 dagdeel. Je krijgt achtergrondinformatie vanuit de theorie en gaat zelf aan de slag met oefeningen in kleine groepjes. Er is veel ruimte om situaties uit jouw eigen werkpraktijk in te brengen, om vragen te stellen en ervaringen te delen.

De workshop bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Start met een oefening over de meerwaarde van het werken met de bredere kring van cliënten;
  • Theorie en praktijkvoorbeelden over het werken met bredere kringen;
  • In kleine groepjes aan de slag met het oefenen van gesprekken met cliënten en hun netwerk;
  • Terugkoppeling naar de praktijk: wat betekent het geleerde voor jouw werk?

Trainer

De workshop wordt verzorgd door een trainer van de Eigen Kracht Centrale. Deze organisatie richt zich op het versterken van de eigen kracht en zelfstandigheid van mensen door het betrekken van sociale netwerken. Ze organiseren zogenaamde Eigen Kracht-conferenties en verzorgen workshops en trainingen voor professionals in zorg en welzijn om hen te leren hoe ze het netwerk van cliënten kunnen activeren.