Beter contact met mensen met dementie; een train-de-trainer bijeenkomst

Communiceren met mensen met dementie is vaak behoorlijk complex. Wil jij met je team aan de slag met dit onderwerp? Schrijf je dan in voor deze train-de-trainer-bijeenkomst. Daar leer je werken met de VKI praktijktools en leermiddelen over dementie en krijg je tips wanneer je die kan inzetten.

Inschrijven

Je moet een account hebben om je in te schrijven.

di 8 okt. 13:30 - 17:00
PLNT, Langegracht 70, 2312 NV Leiden

Duur van de bijeenkomst: 3,5 uur
Maximum aantal plaatsen: 15
Accreditatiepunten: 3

Deelname aan een bijeenkomst van VKI kost jou niets, maar jouw organisatie wel! Ga dus zorgvuldig om met je reservering.


Deel met een collega

Informatie

Communiceren met mensen met dementie is vaak behoorlijk complex. Om daar met je team mee aan de slag te gaan ontwikkelde VKI in 2023 een lespakket dat je daarbij kan helpen. Wil jij met je team aan het werk met dit onderwerp? Schrijf je dan in voor deze train-de-trainer bijeenkomst.
 
Als zorgverlener heb je vaak te maken met mensen met dementie. Vaak blijven we op dezelfde manier met hen communiceren als met mensen die geen dementie hebben: en dan vooral met woorden. In het dementieproces verandert echter ook de manier waarop mensen met dementie communiceren: veel minder verbaal. Daardoor reageren ze vaak anders dan wij zouden verwachten, omdat ze niet begrijpen wat we willen en zich daardoor onveilig voelen. Dan zien we vaak zogenaamd signaalgedrag: de cliënt of bewoner wordt agressief, gaat roepgedrag vertonen of wordt heel apathisch. We noemen dat vaak moeilijk en onbegrepen gedrag, maar het is eigenlijk een signaal dat er wat mis is met de cliënt of met de manier waarop wij hem benaderen.

Om voor cliënten een veilige omgeving te creëren moeten zorgverleners kennis hebben van het ouder wordende brein. Wat verandert er in dat brein en hoe kunnen we zo goed mogelijk aansluiten bij de belevingswereld van onze cliënten? Als je dat weet ga je op een andere manier communiceren, waardoor je cliënt je wél begrijpt. Een klein voorbeeld: op de vraag ‘wilt u helpen aardappels schillen?’ is het antwoord regelmatig ‘dat heb ik m’n hele leven al gedaan!’. Maar als je de aardappelmand op tafel zet met een pan water en een schilmesje en dan weggaat, zie je vaak dat je cliënt uit zichzelf gaat schillen en is de pan na een tijdje keurig gevuld.

 

Lespakket Communiceren met mensen met dementie


Het van Kleef Instituut ontwikkelde een lespakket Communiceren met mensen met dementie, waarmee je met je team aan de slag kunt! Het is belangrijk om dat in het team te doen, omdat we met elkaar voor die mens met dementie zorgen. Goede afspraken maken hoe we het best met hem of haar kunnen communiceren is belangrijk. Het lespakket bestaat uit een handboek met miniworkshops, PowerPoint-presentaties, werkbladen, films, oefeningen en een train-de-trainer-bijeenkomst. De miniworkshops zijn:

Module 1 – De hersenen
Module 2 – Creëren van een veilige omgeving
Module 3 – De invloed van prikkels
Module 4 – Dagstructuur en routines
Module 5 – Verbale en non-verbale communicatie
Module 6 – Creëren van een uitdagende omgeving

Voor wie?

Dit lespakket is bedoeld voor iedereen die met een team aan de slag wil gaan om het communiceren met mensen met dementie te verbeteren. Denk aan psychologen, casemanagers dementie, kwaliteitsverpleegkundigen of wijkverpleegkundigen. Het is wel belangrijk dat je al kennis hebt van dementie en het ouder wordende brein. Voor het gemak noemen we je ‘procesbegeleider’, omdat jij het team begeleidt in dit proces.

Train-de-trainer

Wil jij met jouw team aan de slag met communiceren met  mensen met dementie met dat handige lespakket van VKI? Geef je dan op voor deze train-de-trainer bijeenkomst. Trainer en expert Barbara Oppelaar neemt het handboek met je door, je gaat aan de slag met oefeningen uit het handboek en ze geeft je natuurlijk allerlei handige didactische tips, bijvoorbeeld hoe je met de filmpjes aan de slag kunt. Je krijgt een volledig handboek met alle materialen per module mee.

 

Programma

13:15 uur Inloop met koffie en thee
13:30 uur Kennismaking
13:45 uur Doornemen modules
15:00 uur Pauze
15:15 uur Vervolg doornemen modules
17:00 uur Afronding