Workshop: Agressie voorkomen door beter contact (Rotterdam)

Agressie komt niet uit het niets. Misschien schrok die meneer van kamer 5, omdat je hem van achteren benaderde en hij je niet aan zag komen. Of maak je niet eerst contact voordat je iemand helpt opstaan. Zeker bij mensen met dementie is het erg belangrijk om eerst rustig contact te maken voordat je hen gaat helpen.

Agressie
Inschrijven

Je moet een account hebben om je in te schrijven.

do 6 feb. 13:00 - 17:00
Volksuniversiteit, Heemraadssingel 275-277, 3023 BE Rotterdam

Duur van de bijeenkomst: 4 uur
Type bijeenkomst: Workshop
Maximum aantal plaatsen: 16
Accreditatiepunten: 4
Doelgroep: (Wijk-)verpleegkundige, Helpende, Manager/teamleider, Verzorgende

Deelname aan een bijeenkomst van VKI kost jou niets, maar jouw (aangesloten) organisatie wel! Ga dus zorgvuldig om met je reservering.


Deel met een collega

Informatie

Er zijn drie reacties op prikkels die angst veroorzaken: vechten, vluchten of bevriezen. Het gedrag dat jij agressief noemt kan dus heel goed een vechtreactie zijn: je cliënt schrok van je, werd bang en reageert door bijvoorbeeld te schelden of te slaan: “Donder op”! Of een bevriesreactie: je cliënt werkt niet meer mee, waardoor het werk voor jou zwaarder wordt. 

In deze workshop leer je hoe je deze vormen van agressie kunt voorkomen door beter contact te maken. Hoe doe je dat? Hoe kun je aanraking gebruiken om mensen uit te nodigen met jou mee te bewegen? Hoe zorg je dat de situatie veilig is en de cliënt niet angstig is? Op al deze vragen krijg je in deze praktische en interactieve workshop antwoord. Je gaat aan de slag met het omgaan met agressie, het ervaren van sociale veiligheid en het samenwerken met cliënt, mantelzorg en je collega’s op het gebied van omgaan met agressie.

Programma

•    Check in: wat wil je graag leren?
•    Oefeningen om signalen bij jezelf te herkennen 
•    Toepassing in de praktijk: eigen casuïstiek

afbeelding1

Trainer

Tanja de Korte is haptotherapeut en heeft veel ervaring in het geven van workshops in het omgaan met agressie. Tanja: “Vanuit de haptonomie bied ik graag handvatten aan zorgverleners om goed voor zichzelf te zorgen, zeker als het gaat over omgaan met agressie. Tenslotte ben je als zorgverlener het belangrijkste ‘instrument’. Indirect bied ik graag mijn steentje bij voor jou.“