Artikel: De teamcoach: een nieuwe rol in organisaties met zelforganiserende teams (2015)

Artikel: De teamcoach: een nieuwe rol in organisaties met zelforganiserende teams (2015)
Het vinden van een goede balans tussen werk en privé, je collega’s aanspreken op zaken die niet goed gaan, taken verdelen: zomaar wat uitdagingen waar zorgverleners in zelforganiserende teams mee te maken krijgen. Voorheen was er de leidinggevende die dit soort dingen aanstuurde, maar zelforganiserende teams moeten ze zelf oplossen. Daarom is een nieuwe functie gecreëerd om ze te ondersteunen in dit proces: de teamcoach. Wij volgden startende teamcoaches een jaar lang. Wat gaat er goed, waar zitten de knelpunten?

VKI heeft in 2015 het ‘netwerk teamcoaching’ opgericht. In dit netwerk gaan nieuwe teamcoaches met elkaar aan de slag met thema’s waar zij in de praktijk mee te maken hebben. Om te kunnen leren van hun praktijkervaringen heeft VKI, samen met FWG (advies- en onderzoeksbureau in de gezondheidszorg), de teamcoaches ruim een jaar begeleid en gevolgd. De resultaten van deze samenwerking vind je in de publicatie: “De teamcoach: een nieuwe rol in organisaties met zelforganiserende teams”, dat is geplaatst in het TVZ, Tijdschrift voor verpleegkundigen 2017, nr. 3.

Het netwerk teamcoaching en het onderzoek naar de nieuwe rol van teamcoach is een samenwerkingsproject van VKI en FWG.

De teamcoach, een nieuwe rol in organisaties met zelforganiserende teams

“Dit artikel is met toestemming van de redactie overgenomen uit TvZ Tijdschrift voor verpleegkundigen 2017, nr. 3, www.tvzdirect.nl”

Deel met een collega