Blog: Stampvoeten (Dementie)

barbara-oppelaar
Door Barbara Oppelaar, Trainer bij Ervarea
Blog: Stampvoeten (Dementie)
Sinds meneer van Heugten is verhuisd naar de woning voor mensen met dementie leren de medewerkers hem steeds beter kennen. Maar hij is vaak zo boos, zonder reden lijkt het.

Ingetogen boos zit hij urenlang in de stoel. Het keren van die boosheid is niet eenvoudig. Als we het in het team erover hebben komen we tot de conclusie dat woorden bij meneer niet binnenkomen. We moeten op zoek naar een meer non-verbale manier.

Boosheid ontstaat doordat onze amandelkern aanslaat, een lichamelijke reactie op stress en onveiligheid. Dit heeft ook lichamelijke gevolgen. Soms ervaren mensen met dementie deze gevolgen, maar kunnen ze deze niet duiden als boosheid. Het is goed te weten dat ons brein een eigen ‘stop-techniek’ heeft voor boosheid; met iets gooien, stampvoeten of ergens tegenaan slaan. Dat helpt als je een goed werkend brein hebt, maar ook als het brein hapert.

Het helpt om het gevoel te benoemen en gebruik te maken van deze techniek. ‘U bent boos!”, U wilt stampvoeten!’ dat zegt Gera de volgende keer. En als zij begint te stampvoeten, dan stampvoet meneer al snel mee en hiermee verdwijnt de boosheid. Een fijne rustige oplossing.

Gebruik minder woorden en meer de kracht van het gevoel. 

Deel met een collega